Burgemeester Niek Meijer ging gisteren samen met boa Danny Knaap op pad.
Burgemeester Niek Meijer ging gisteren samen met boa Danny Knaap op pad. Foto: Foto's: Bob Awick

Burgmeester loopt een dienst mee met boa Danny Knaap

Soms vinden mensen wat ze doen kinderachtig, vertelt boa Danny Knaap, maar ze geven een boete voor de volksgezondheid en niet omdat ze last van iemand hebben.

HUIZEN Burgemeester Niek Meijer is vrijdagavond samen met boa, wat staat voor buitengewoon opsporingsambtenaar, Danny Knaap mee geweest op zijn ronde. Na afloop doen ze samen verslag met collega's Chris Nouwen en Mohammed El Kandoussie. "Die zijn we onderweg regelmatig tegengekomen", aldus de burgemeester. Niet overal waar ze kwamen hielden mensen zich aan de coronamaatregelen. "Maar gelukkig de meeste wel."

"Vooral jonge mensen vinden het lastig om die 1,5 meter afstand te houden. Handhavers spreken ze er dan op aan. De meeste jongeren zeggen 'sorry, u heeft gelijk' en doen een stap terug. Er was een groepje van drie jongens van een jaar of 16, 17, dat wat vervelender deed. Uiteindelijk heeft de boa om hun ID gevraagd en de namen opgeschreven", gaat de burgemeester verder met zijn verslag.

Boete

"Een van de jongens bleef wat lacherig doen en haalde het bloed onder de nagels van de boa vandaan. Die heeft hem nog een keer gewaarschuwd en gezegd dat hij niet de indruk had dat de jongen besefte hoe gevaarlijk zijn gedrag was. De jongen stapte als reactie op zijn fiets en reed over een voetpad. Daar heeft hij uiteindelijk wel een boete voor gehad. Toen stond het huilen hem nader dan het lachen."
Danny: "We hebben een hele grote ronde gemaakt door de gemeente. We zijn onder andere op de fiets via het Oude Dorp en het Stadspark richting De Kostmand gegaan." Daar werd een steviger gesprek gevoerd, laat de burgemeester weten: "Gasten van 20 tot 24 jaar die wel even willen bepalen hoe handhavers moeten optreden. Gelukkig waren Chris en Mohammed in de buurt en die hebben geassisteerd."
Mohammed, die jeugdboa is: "Dan zie je ook wel dat andere mensen elkaar op hun gedrag aanspreken. Winkelend publiek vroeg aan die jongens of ze zich realiseren dat ze hun konden besmetten. Dat vind ik wel mooi om te zien. Samen moeten we ervoor zorgen dat het coronavirus zich niet verder verspreidt."
Via de Oostermeent ging de route langs het strand. "Bij de skatebaan hebben we juist een leuk gesprek gehad met twee jongens die keurig op afstand van elkaar bleven. Ze zeiden ook hoe ingewikkeld het was om thuis te leren", vertelt de burgemeester.
Chris vertelt dat de boa's en politie op dit moment regelmatig een hele lijst met plekken afgaan waar ze eventueel groepen mensen kunnen aantreffen. "We hebben dat aardig in kaart en ook goed onder controle." Hij noemt daarbij wijkboa Gerrel Emanuelson van de Huizermaat en Bovenmaat, jeugdboa Bert-Jan van Vliet en coördinator Louwrens Knulst, die ook bij het team horen.

Voetalvelden

De voetbalvelden staan bijvoorbeeld op die lijst. Dat is volgens Danny dan ook het grote verschil met het werk voordat de coronacrisis uitbarstte. "Ik ben daar nog nooit zo vaak geweest als nu. Inmiddels hebben we er extra borden geplaatst en de laatste paar dagen zie je er ook niemand meer. Dat helpt dus zeker."
Ook jeugdhangplekken, horeca, hotels, parkeerplaatsen en plekken waar je ongezien samen kunt komen, staan op de lijst. Chris: "Ik er let bijvoorbeeld op of bij het afhalen van eten bij horecagelegenheden iedereen zich aan de regels houdt en of het extra verkeer geen gevaar is voor de doorgang van hulpdiensten." Danny: "Je ziet nu ook dat jongeren bijvoorbeeld met zijn vieren dan ergens in de auto gaan zitten. Dat is ook weer niet de bedoeling."

'Sommigen zien het toch wel als grap. Dat vind ik jammer'

Grap

"Sommigen zien het toch wel als grap. Dat vind ik jammer ", zegt Mohammed. "Ik ken de jongeren, dus ik ga met ze in gesprek en probeer afspraken met ze te maken zodat zij zich kunnen verbeteren. Ik benoem bijvoorbeeld de gevaren en vraag ze hoe zij het zouden vinden als hun oma of opa ziek zou worden."
Danny: "Dat is ook onze algemene aanpak. We gaan zo veel mogelijk in gesprek met mensen. Bij herhaling van de overtreding krijgen ze een bekeuring. Dat wil overigens niet zeggen dat mensen altijd een vrijbrief hebben. Wie moedwillig de regels overtreedt, hoeven we niet eerst een waarschuwing te geven. Die krijgt meteen een boete." Burgemeester: "Dat moeten we ook vooral doen voor de vele mensen die zich wel netjes aan de regels houden. Dat is de overgrote meerderheid. We zijn geen boetefetisjisten, maar dat wil ik wel helder maken."
Danny: "Soms vinden mensen wat we doen kinderachtig, maar we geven geen boete omdat we last van iemand hebben, we doen het voor de volksgezondheid. Niet omdat mensen overlast bezorgen."

Lees een uitgebreider verhaal op NieuwsbladvoorHuizen.nl.