De mezenkasten van Douglashout vallen goed op. Elke BEL-gemeente hangt er 250 op.
De mezenkasten van Douglashout vallen goed op. Elke BEL-gemeente hangt er 250 op. Foto: Bob Awick

Nestkasten opgehangen tegen eikenprocessierups

BEL De gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren hangen nestkasten op in de strijd tegen de eikenprocessierups. De kasten die nu worden opgehangen zijn speciaal voor mezen. Het zijn er 250 per gemeente.

Later worden er nestkasten opgehangen voor ringmussen. Deze zijn momenteel bij Sherpa in de maak. De gemeente Eemnes krijgt ook nog 250 vleermuiszomerkasten. De nestkasten zijn gemaakt van zogenaamd Douglashout.
"Vogels, vleermuizen en sluipwespen zijn onze partners bij de bestrijding van de processierups. Daarom is het heel belangrijk dat we een landschap creƫren waarin deze dieren zich prettig voelen. Wij kunnen ze daar een handje bij helpen door ze een fijn plekje te geven voor hun nest", laten de gemeenten weten.
"Kool- en pimpelmezen, maar ook boomklevers, voeren hun jongen met grote aantallen rupsen. De processierups is voor hen ook een lekkernij. Vleermuizen eten de processievlinders. Sluipwespen leggen hun eitjes in het lichaam van een rups, waarna de wespenlarf de rups stukje bij beetje langzaam opeet."