Een spandoek om iedereen te bedanken aan de gevel van De Marke - De Meenthoek.
Een spandoek om iedereen te bedanken aan de gevel van De Marke - De Meenthoek. Foto: Bob Awick

Zorgen om zieken en aan de andere kant hartverwarmende acties

HUIZEN Verzorgingstehuizen in Huizen zijn al bijna drie weken afgesloten voor bezoekers. Een voorzorgsmaatregel die er bij De Marke - De Meenthoek voor heeft gezorgd dat er nog geen mensen ziek zijn. Bij Voor Anker woedt echter de corona-uitbraak die er al eerder was toch nog voort. Aan de ene kant is er zorg voor en om de zieken en aan de andere kant ervaren verzorgingstehuizen ook hartverwarmende acties van inwoners.

Hoe het ervoor staat bij De Bolder is niet bekend. Het tehuis maakt deel uit van Vivium en die geeft geen specifieke informatie over bepaalde locaties. "Vivium-breed wonen er 1.500 mensen bij ons op 13 locaties. Vier mensen zijn positief op het coronavirus getest. Dat is heel spannend. Daarnaast zijn er ook mensen ziek waarbij het virus niet is vastgesteld. Deze mensen worden allemaal in isolatie verpleegd. De situatie is wel redelijk stabiel", vertelt een woordvoerder.

De Bolder

De Bolder sloot vrij snel hermetisch de deuren. "Dat was in het begin wel moeilijk. Soms waren er discussies aan de deur. Inmiddels zijn de mensen wel gewend aan de maatregelen en wordt er zo veel mogelijk aan bijvoorbeeld beeldbellen gedaan." Het tehuis vindt de bezoekjes van mensen die aan de deur bloemen, appeltaart of chocolade-eitjes komen brengen 'heel cool'. "Dat is heel opbeurend. We ervaren dat echt als een hart onder de riem. Het wordt gewaardeerd."

De Marke - De Meenthoek

Bij De Marke - De Meenthoek zijn ze nog 'schoon'. "Wij hebben al vrij snel de deuren gesloten en zijn daar ook streng in. Boodschappen gaan bijvoorbeeld via een sluis. Zo proberen we het virus buiten de deur te houden", laat Hetty van der Linden weten. Bewoners leggen zich er ook wel bij neer dat er geen bezoek kan komen, maar ook hier is het soms weleens moeilijk. "Er kwam een meneer zijn post halen, net toen zijn vrouw de was kwam brengen. Dan zie je tranen in iemands ogen omdat ze nu geen contact kunnen hebben."

Optredens en cadeautjes worden als hart onder de riem ervaren

Voor Anker

Bij Voor Anker werd zo'n twee weken geleden juist wel een corona-uitbraak geconstateerd. "Die uitbraak is er nu eenmaal en daar moeten we mee omgaan", zegt directeur Irna Hoiting. Er werden twee afdelingen afgesloten en mensen in isolatieverpleging gezet. "Het virus is niet buiten deze afdelingen geconstateerd, maar er zijn wel meer mensen ziek geworden. We gaan daarom nu wel een afdeling speciaal inrichten voor coronapatiƫnten." Tot nu toe heeft het verzorgingstehuis genoeg beschermende kleding en middelen, "maar alle zeilen moeten wel worden bijgezet".

Lees een uitgebreider verhaal op NieuwsbladvoorHuizen.nl.