'Sneeuwgezicht' van de Oude Kerk door Toon de Jong.
'Sneeuwgezicht' van de Oude Kerk door Toon de Jong. Foto: Otto Bodemeijer

Afscheid nemen van succesvolle tentoonstelling 'Krakend Koud'

We zijn afscheid aan het nemen van onze meeste succesvolle tentoonstelling van de afgelopen 5 jaar: Krakend Koud. Dat regionale samenwerking werkt en dat mensen deze combinatie graag willen zien, hebben we gemerkt aan het enorme aantal bezoekers dat we mochten verwelkomen. Hier doen we het voor!

Natuurlijk hebben we de foto’s nog: van de tentoonstelling en van een aantal parels die we graag laten zien.

Een van die parels is een tekening van drie vliegdennen van Gretha Pieck. Pieck (1898-1920) werd geboren in Den Haag, woonde vanaf 1905 in Bussum en volgde lessen in het atelier van de Larense graficus Toon de Jong. Ze exposeerde aan huis en samen met haar oudere zus Adri en hun neef Anton Pieck (bekend van de romantische nostalgische tekeningen) in Berg en Dal. Gretha stierf al op jonge leeftijd aan de Spaanse griep, een jaar na haar verhuizing naar Maartensdijk in 1919. Gretha en Adri trokken er veel samen op uit om de omgeving in het Gooi te vereeuwigen.

Toon (Anthonie Jacob) de Jong (1879-1978) werd geboren in Laren. Hij was leerling van W.H. Eickelberg in Blaricum (tekenen en schilderen), ging naar de Rijksschool voor Kunstnijverheid in Amsterdam en vervolgens naar de Rijksacademie te Amsterdam. Hij specialiseerde zich in etsen, graveren en lithografie. Toon de Jong was een apart figuur. In zijn ribfluwelen pak leek hij meer op een zeeman dan op een kunstenaar. Dat was geen toeval, want zijn vader was zeekapitein en zijn ouders waren afkomstig van Ameland. Wegens haar gezondheid had zijn moeder behoefte aan verandering van lucht en daarom kwamen zij naar Laren. De tweede parel is zijn Sneeuwgezicht, een steengravure uit 1943 van de entree van de Oude Kerk van Huizen.

Drie vliegdennen van Gretha Pieck.