Nadiah traint in de achtertuin onder andere met gewichten om haar conditie op peil te houden.
Nadiah traint in de achtertuin onder andere met gewichten om haar conditie op peil te houden. Foto: Bob Awick

Topjudoka Nadiah (19) traint thuis door in provisorisch krachthonk

Het zou haar topjaar bij de junioren moeten worden, maar het coronavirus gooit ook bij topsporter Nadiah Krachten roet in het eten. Nu traint ze thuis door om fit te blijven.

HUIZEN Topjudoka Nadiah Krachten (19) traint zo goed als het kan tijdens deze coronacrisis thuis om haar conditie bij te houden. "In de achtertuin hebben we een soort krachthonk gebouwd", legt ze uit. De spullen kreeg ze van Rebelsport te leen. "Ik heb zelfs judomatten mee gekregen."

Dit seizoen had het hoogtepunt van haar carrière moeten worden. "Dit zou mijn laatste jaar zijn bij de junioren. Ik had heel graag willen pieken in de Europacups. Toen de eerste Europacup in Coimbra in Portugal half maart werd afgelast, had ik nog hoop dat de volgende wedstrijd wel door zou gaan. Een week later wist ik beter: voorlopig zit een wedstrijd er niet meer in."

Twee trainingen

Normaliter staan er doordeweeks vaak twee trainingen per dag op het programma. "Op maandag startte ik bijvoorbeeld met krachttraining in Haarlem in de ochtend en had ik daar in de avond nog een training. Op dinsdag was de avondtraining in Papendal", legt ze uit. "Daarnaast studeer ik scheikunde aan de Hogeschool van Utrecht."
Nadat de coronamaatregelen zijn ingevoerd, heeft Nadiah ook haar leven aan moeten passen. "Op school had ik nog weinig te doen. Ik heb 11 mei nog een tentamen en dat is het laatste voor het tweede studiejaar." Als topsporter smeert ze haar opleiding uit. Zo had ze in verband met haar judocarrière haar stage al uitgesteld.

Olympische Spelen

"Ik wil de studie uiteindelijk wel afronden, al weet ik niet of ik wel mijn hele leven in een laboratorium wil staan. Ik wil in ieder geval mijn diploma halen en zie daarna wel." Voordat ze haar diploma op zak zal hebben, gaan er nog wel wat jaren overheen, want ze smeert de vierjarige opleiding over zeven tot tien jaar uit. Judo staat nu immers op nummer 1 en haar droom is om mee te doen aan de Olympische Spelen in 2024.
Wat de onderbreking door het coronavirus voor haar toekomst zal betekenen, weet ze nog niet. "De Europese kampioenschappen zouden in september plaatsvinden, maar zijn inmiddels naar november verplaatst. Ik weet niet of er daarvoor nog de mogelijkheid is om aan toernooien mee te doen." Normaal haalt een judoka op dit soort toernooien punten om zich voor een dergelijk kampioenschap te plaatsen. "Er is nog heel veel onduidelijk."

Laatste jaar junioren: 'Ik had heel graag willen pieken in de Europacups'

Fit blijven

Tot de tijd dat ze weer kan trainen met anderen en aan toernooien mee kan doen, probeert ze in en om het huis fit te blijven. "Ik doe nog steeds meerdere trainingen per dag. 's Ochtends loop ik 5 of 10 kilometer hard. In de middag doe ik bij voorkeur drie keer per week een krachttraining. Dat wissel ik af met circuitjes, waarbij ik train met intervallen. Dat kan op de roeimachine die hier staat en soms ren ik daarvoor rondjes om het huis."
De trainingen baseert ze veelal op trainingen die ze in het verleden heeft gedaan. "Daarnaast heb ik ook af en toe contact met mijn coach. Die heeft me onlangs een hartslagband gestuurd, zodat hij ook van afstand een en ander in de gaten kan houden. Dat vind ik niet erg. Ik voel me zelf al schuldig als ik een keertje minder train, dus dat zal ik niet zo gauw doen."

Judoën

Daarnaast heeft ze het geluk dat zowel haar oudere zus als haar jongste broertje, ze heeft er drie, nog weleens met haar op de mat willen judoën. "Al mijn broertjes hebben ook gejudood, maar alleen de jongste doet het nog steeds. Mijn zus Rachel is 21 en is judoleraar. Dat komt nu mooi uit, want dan kan ik nu met haar judotechnieken goed 'inslijpen'."
Ze is blij dat ze nu met het mooie weer in de tuin goed kan trainen. "Mijn oudste broer en ouders werken buiten de deur. De twee jongste zitten doordeweeks aan de keukentafel voor hun schoolwerk. De jongste doet 's middags mee met trainen, dat vindt hij leuk. De andere zit vaak te gamen." Af en toe heeft ze ook nog wel digitaal contact met trainingsmaatjes. "We taggen elkaar vaak bij challenges op Instagram. Zo houden we ook contact."

Tijdje duren

Nadiah weet zichzelf nog wel gemotiveerd te houden thuis, maar hoopt niet dat het lang gaat duren. "Hetzelfde rondje lopen is niet echt leuk", zegt ze. Ze beseft echter wel dat het toch weleens een tijdje kan gaan duren. "We hadden wel al vakantie geboekt in Nederland. Ik hoop dat die wel kan doorgaan." Verder wacht ze af hoe het gaat lopen. "De judobond zal op een gegeven moment wel aangeven aan welke toernooien we straks weer mee gaan doen. Zelf hebben ze tot en met augustus alle evenementen afgelast."
Zelf zal Nadiah er ook alles aan doen om niet ziek te worden en ze is er ook niet bang voor. "Ik train lekker zelf en kom bij niemand echt in de buurt. Ik hoop dat anderen dat ook doen en zelf creatief zijn bij trainen." Met hardlopen maakt ze haar hoofd leeg en is ze ook even buiten. "Verder ben ik echt dankbaar dat ik van Rebelsport de apparatuur heb mogen lenen. Zo red ik het wel."