Bestuursvoorzitter Janneke Brink aan het woord tijdens de live-uitzending van Tergooi.
Bestuursvoorzitter Janneke Brink aan het woord tijdens de live-uitzending van Tergooi. Foto: Tergooi

'Je ziet ook duidelijk angst in de ogen van patiënten'

REGIO "Normaal loop ik vrolijk de afdeling op, nu moet ik nadenken, een heel pak aan en ook zo patiëntenkamers binnen. Dan schrikken patiënten toch wel, want je ziet er uit als maanmannetje van Mars", vertelt verpleegkundige Eefje Hovius in de live-uitzending van Tergooi die gisteren online werd uitgezonden en nog te bekijken is.

"Soms maak ik een praatje over een foto op het kastje om te laten zien dat er een mens in het pak zit. Het is voor hen ook overweldigend, niet alleen voor ons. Zo'n pak creëert afstand. Je ziet ook duidelijk angst in de ogen van patiënten. Ik zeg dan weleens: ik glimlach heel hard naar u, maar u ziet het niet", gaat ze verder.

Cliëntenraad

Het gesprek waar ze aan deelneemt is op initiatief van de cliëntenraad van Tergooi door het ziekenhuis verzorgd. Voorzitter Dion Zoontjens van die cliëntenraad zit ook aan de gesprekstafel. "Ik werk niet voor het ziekenhuis, maar behartig de belangen van patiënten en hun familie. Daarom stel ik al die vragen hier. De taal die hier gesproken wordt, moet begrijpelijk zijn voor iedereen. Er wordt af en toe toch wat vakjargon gebruikt."
Aan de tafel zitten ook nog Wencke Fassbender, die als woordvoerder het gesprek leidt, Janneke Brink, de tijdelijke voorzitter van de raad van bestuur, intensivist en voorzitter van de medische staf Eline van Slobbe, René Stumpel van GGD Gooi en Vechtstreek en arts-microbioloog Cornelis Timmermans.

Onwerkelijk

Bestuursvoorzitter Janneke Brink: "Het blijft onwerkelijk. Dat geldt niet allen voor het ziekenhuis, maar voor iedereen aan tafel en iedereen die meekijkt. Als iemand een paar weken geleden had gezegd dat we massaal thuis zouden werken, de horeca dicht zou zijn en er geen files meer hadden gestaan, had ik dat absurd gevonden. Aan de andere kant wordt dit ook eigenlijk weer een nieuwe werkelijkheid. Het is ook niet meer het ziekenhuis van een paar weken geleden."
Ze vertelt hoe Tergooi heeft geleerd van de situatie in Brabant, waar het coronavirus als eerste toesloeg. Daardoor kon het ziekenhuis al goed anticiperen en zich klaarmaken voor de komst van coronapatiënten. Inmiddels is het aantal intensivecarebedden 200 procent meer dan het ziekenhuis had. "We kunnen het aan."

'Het is ook niet meer het ziekenhuis van een paar weken geleden'

Lees het uitgebreide verhaal op NieuwsbladvoorHuizen.nl of LaarderCourant.nl.