Sedat Tapan in de verlaten gebedszaal van de Selimiye moskee.
Sedat Tapan in de verlaten gebedszaal van de Selimiye moskee. Foto: Bob Awick

Heilige maand ramadan door corona zonder bezoek aan moskee en familie

De moskee is al een tijdje dicht, maar nu vrijdag de ramadan begint, worden de bijeenkomsten nog meer gemist. "We brengen deze periode nu thuis met ons gezin door."

HUIZEN "De heilige maand ramadan begint vrijdag 24 april en ik ben heel teleurgesteld", start Sedat Tapan, voorzitter van het bestuur van de Turkse Selimiye moskee. "Vanwege de coronamaatregelen kunnen wij niet samenkomen in de moskee en ook niet met onze familie en vrienden, maar gezondheid gaat voor, dus ook wij houden ons aan de regels."

"Wij brengen deze periode nu door thuis met ons gezin, zoals premier Rutte heeft opgeroepen te doen. Ook blijft de moskee in ieder geval dicht tot 1 juni, want daar heeft de Islamitische Stichting Nederland ook al tot opgeroepen."

Gesloten

De moskee is al gesloten sinds bijeenkomsten met meer dan drie personen niet meer mochten. "Alleen voor onderhoudswerkzaamheden, het laten luchten door een raam open te zetten of iets dergelijks komt er nog iemand binnen. Voor de rest niet. De imam doet alleen de oproep voor het gebed en gaat direct daarna naar huis."
Sinds twee weken is de gebedsoproep op vrijdagmiddag met toestemming en onder strikte voorwaarden versterkt in de omgeving van de moskee aan het Gooierserf 390 te horen. Dit om verbinding te maken en iedereen moed te laten houden in deze sombere tijden van het coronavirus. "Soms komen mensen dan nog wel even kijken, maar daarna gaan ze meteen weer naar huis. Er hangt ook een briefje aan de muur dat we gesloten zijn. We accepteren geen bezoek."

Missen

Het is nu al moeilijk voor veel gelovigen dat ze niet even langs kunnen bij de moskee. "Voor ons is het ook een soort theehuis en buurtcentrum. Wij komen daar ook vaak om met elkaar te praten, thee te drinken en zelfs voetbal te kijken. Dat kan nu niet. Dat missen we. Dat zullen we straks helemaal missen tijdens de maand van ramadan."
In deze heilige maand ramadan is op de laatste drie, vier dagen de Koran, het heilige boek voor moslims, geschreven. "In die maand vasten wij ook, om te weten wat het is om arm te zijn. Na zonsondergang doorbreken we het vasten met een maaltijd, iftar genoemd. Die staat ook in het teken van delen van wat je hebt. Daarom komen we vaak met familie, vrienden of buren samen om het eten te delen. Dat kan nu ook niet."

Gezamenlijke gebedsdag van kerken en moskeeën op 30 april

Grote iftars

Ook de grote iftars bij de moskee zelf kunnen niet doorgaan. "We geven als moslims in deze maand vaak ook geld aan armen of goede doelen om onze overleden familieleden te eren. Wij deden dat niet in geld, maar hielden dan een grote iftarmaaltijd bij de moskee waar wel 200 mensen kwamen. Dan huurden we hiervoor catering in. Ook zijn er iftars waarbij we afspreken dat iedereen wat kookt en dat dan meeneemt naar de moskee."

Verbinding

Omdat verbinding in deze maand van groot belang is, wordt er op 30 april door de moskeeën en de kerken in Huizen een gezamenlijke gebedsdag gehouden in verband met de coronacrisis. "Dat hebben we gisteravond met elkaar afgesproken. Het wordt vanuit de Oosterlichtkerk online uitgezonden", vertelt Sadat.
De Selimiye moskee zoekt ook nog naar mogelijkheden om online de imam stukjes uit de Koran te laten lezen. "Dat is gebruikelijk tijdens de ramadan en nu we niet bij elkaar kunnen komen, kunnen we dat wellicht via onze Facebookpagina doen. Dan kunnen mensen dit thuis toch volgen." De Facebookpagina wordt sowieso nu veel ingezet.
"Alles wat ik aan maatregelen voorbij zie komen, zet ik op Facebook in het Nederlands en Turks." Vooral jonge mensen probeert hij nu te stimuleren om niet op straat te gaan hangen. "Ze vinden dat moeilijk, wan ze vervelen zich, laten ze dan weten. Dan laat ik weten dat het nu niet kan en dat we er samen wel uitkomen. We moeten dit nu even volhouden voor ieders gezondheid. Dat gaat nu voor."
Als voorzitter van het bestuur van de moskee heeft hij tijdens overleg met de gemeente ook al aangegeven dat als het nodig is de moskee ter beschikking staat voor het opvangen en verzorgen van zieke mensen.

Suikerfeest

Ook het Suikerfeest, dat op zondag 24 mei de ramadan afsluit, wordt nu alleen thuis met het gezin gevierd. "Dan eten we veel zoetigheden als Turks fruit, baklava en lekkere broodjes. Omdat we dankbaar zijn voor alles wat we hebben. Ook dat delen we weer met anderen."

Minder discriminatie

Een positieve noot die hij haalt uit de coronacrisis is dat hij nu minder discriminatie ervaart. "Er is respect voor elkaar en we zetten met elkaar de schouders eronder om hier doorheen te komen." Ook ervaart hij dat meer mensen nu een beroep op het geloof doen. "We kunnen nu makkelijker verbinding maken met elkaar, of mensen nu gelovig zijn of niet. Ik hoop dat dit straks na de crisis ook zo blijft."