Bij de inrichting wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met de privacy van de patiënt.
Bij de inrichting wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met de privacy van de patiënt. Foto: Bob Awick

Ombouw van Nieuwe Kerk was van alle kanten improviseren

Vervolg voorpagina

"Binnen Amaris zijn we sinds medio maart volop bezig met het thema corona. Onze cliënten binnen de diverse locaties en in de wijk vormen een kwetsbare doelgroep. Daarom zijn onze inspanningen gericht op het gezond houden van onze cliënten, ook als er verdenkingen van corona onder hen zijn."

De inspanningen om corona buiten de deur te houden, bleken in het naastgelegen Voor Anker helaas niet voldoende te zijn geweest. Zo waren er al snel patiënten die besmet raakten met het virus. Dat hadden zij vermoedelijk al opgelopen voordat het bezoekverbod werd ingesteld.

Eetzaal ingericht

Al eerder werd vanwege deze uitbraak de eetzaal van Voor Anker ingericht om coronapatiënten op te kunnen vangen. "Hier worden acht patiënten verzorgd en deze afdeling blijft ook bestaan naast de opvang in de Nieuwe Kerk. Dat is een volgende stap in het proces, om alle mensen die zorg van Amaris krijgen de juiste zorg te kunnen verlenen. Naast deze afdeling hebben we er ook al een op onze locatie Gooizicht in Hilversum ingericht."

Geen bezoek

Patiënten in de Nieuwe Kerk kunnen straks ook geen bezoek krijgen. "Dat is echt niet mogelijk. De patiënten liggen dicht op elkaar en we moeten voorkomen dat anderen besmet worden", laat Hoiting weten. Door de inrichters is zo veel mogelijk rekening gehouden met de privacy van de patiënten. De kerk is zo ingericht dat patiënten niet direct bij anderen 'naar binnen' kunnen kijken.

De ombouw van de kerk was van alle kanten improviseren. Het oppervlak is niet gelijk en het is natuurlijk nooit gebouwd voor dit doeleinde. Er is door veel mensen creatief meegedacht, waaronder decorbouwers. Uiteindelijk is daar nu dan een functioneel geheel uit voort gekomen, waar patiënten vanaf vandaag verzorgd kunnen worden.

Dit gebeurt door teams die inmiddels ook zijn samengesteld. "Daarbij zijn zo veel mogelijk medewerkers uit bestaande teams bereid gevonden om op de afdelingen in de kerk te werken."