Er staan regelmatig meer dan 8 campers en daardoor kan de 1,5 meter afstand ook niet in acht worden genomen.
Er staan regelmatig meer dan 8 campers en daardoor kan de 1,5 meter afstand ook niet in acht worden genomen. Foto: Archieffoto: Bob Awick

Versoepeling maatregelen en camperplaats gesloten

HUIZEN Het kabinet heeft dinsdag een aantal coronamaatregelen versoepeld. "Daar gaan we als gemeente en alle betrokkenen nu mee aan de slag", laat burgemeester Niek Meijer desgevraagd weten.

De wijzigingen die worden ingevoerd gaan over evenementen, onderwijs, kinderopvang, sport en zorg voor ouderen.

Zo mogen evenementen tot 1 september niet doorgaan en starten het basisonderwijs en de kinderopvang weer vanaf 11 mei. "Wethouder van onderwijs Marlous Verbeek zal hierbij kijken wat wij als gemeente daar aan kunnen bijdragen", laat de burgemeester weten.

Een andere maatregel is dat kinderen tot 12 jaar en jongeren van 13 tot en met 18 jaar georganiseerd buiten mogen sporten. "Hier zullen de sportverenigingen een grote rol in spelen. Mooi vind ik dat de minister-president dit breder trekt dan alleen maar de leden van de club. Ik ben wel blij dat er wat versoepeling is voor de jeugd. Dan kunnen zij hun energie wat meer kwijt, maar het moet wel verantwoord gebeuren."

De overige regels blijven in ieder geval tot 20 mei nog van kracht: mensen moeten zo veel mogelijk thuisblijven, 1,5 meter afstand houden en thuisblijven bij verkoudheidsklachten. "Je merkt wel dat het nu moeilijker wordt. Eerst was men wel van het algemeen belang doordrongen, maar nu komt het ik-belang weer wat meer naar boven. Er worden dan ook steeds meer boetes uitgedeeld", aldus de burgemeester.

De camperplaats werd afgelopen vrijdag afgesloten om te voorkomen dat er nog meer boetes uitgedeeld werden. "Er stonden 14 campers en dat is te veel. We hebben nog overwogen om plekken te blokkeren. Omdat het toilet echter is gesloten, werden de chemisch toiletten leeggegooid in de natuur of het riool. Dat kan natuurlijk niet, en vandaar dit besluit.