Burgemeester Niek Meijer aanschouwt de schade
Burgemeester Niek Meijer aanschouwt de schade Foto's: Bob Awick

Burgemeester vindt filmen bij ongeval onfatsoenlijk gedrag

Burgemeester in zijn vlog: 'Ik liep door de Kerkstraat en zag de ravage voor de fietsenwinkel. Ik hield mijn hart een beetje vast, wat ga ik aantreffen?'

HUIZEN Burgemeester Niek Meijer is erg te spreken over de mensen die direct hulp hebben geboden na het bizarre ongeval in het Oude Dorp, waarbij een bestuurder die onwel werd een ravage aanrichtte en een fietsster aanreed. Hij heeft echter geen goed woord over voor de filmende mensen die de hulpverleners in de weg liepen.

"Ik heb er een bloedhekel aan dat mensen staan te filmen en geïrriteerd raken als mensen die hulp verlenen vragen om opzij te gaan. Dat vind ik buitengewoon onfatsoenlijk gedrag", reageerde hij diezelfde donderdagmiddag nog na het ongeval. Hij besteedde aan het onderwerp ook uitgebreid aandacht in zijn vlog die hij vrijdagmorgen opnam.

Daarin beschrijft hij ook wat hij de middag ervoor had ervaren: "Ik liep door de Kerkstraat richting het Oude Raadhuisplein en zag de ravage voor de fietsenwinkel. Ik hield mijn hart een beetje vast, wat ga ik aantreffen? Ik kreeg het beeld dat het heel spannend was geweest toen ik met omstanders sprak. Wonder boven wonder was er een gevel geraakt, de auto over de kop gegaan en iemand anders lichtgewond geraakt. De schrik zat er echt in. Hulde voor de mensen die direct hulp zijn gaan bieden en de hulpdiensten. Ik ben ontzettend blij dat het zo is afgelopen."

Na het ongeval deed de politie direct onderzoek. Dat werd vrijdagmorgen afgesloten met de conclusie dat de chauffeur onwel was geworden en daardoor de macht over het stuur was verloren. "We hebben hem de rijbevoegdheid ontzegd totdat het CBR heeft onderzocht of de chauffeur nog in staat is een voertuig te besturen", aldus een woordvoerder van de politie. De schade die aangericht is door het ongeval kan door betrokkenen verhaald worden op hun verzekering.

Bouw & woningtoezicht

De afdeling Bouw & Woningtoezicht van de gemeente is na het ongeval ook meteen ter plaatse gegaan. "De bouwinspecteur heeft de schade bekeken en gekeken of directe actie nodig was. Dat was niet het geval. Er zijn foto’s gemaakt zodat de externe constructeur - de specialist - de schade kan beoordelen", laat de gemeente weten.
"Er was op dat moment geen actie nodig zoals stutten of afzetten, omdat er geen direct gevaar dreigde. Dit wordt mede beoordeeld op basis van de schade aan naastliggende panden. De ruiten daarvan zijn nog intact, dat impliceert dat de kracht waarmee de schade is ontstaan niet groot genoeg was om de constructie ernstig te beschadigen. Bij controle van de externe constructeur bleek dit ook het geval."

Bouw & Woningtoezicht heeft direct schade panden bekeken
De auto op zijn kop op het Oude Raadhuisplein.