Wethouder Maarten Hoelscher is regionaal de trekker van het project doelgroepenvervoer en blij met het besluit.
Wethouder Maarten Hoelscher is regionaal de trekker van het project doelgroepenvervoer en blij met het besluit. Foto: Dick Jongerden / RGV

Gemeenteraad stemt in met doelgroepenvervoer door regio zelf

Extra onderzoek dat door VVD, CDA en D66 was gevraagd, kon alleen D66 overtuigen in te stemmen. VVD en CDA zagen hun twijfels bevestigd.

HUIZEN De gemeenteraad heeft dinsdagavond uiteindelijk toch ingestemd met het uitvoeren van het Wmo-vervoer, leerlingenvervoer en jeugdhulpvervoer, oftewel doelgroepenvervoer, door de regio zelf. VVD en CDA stemden tegen. De raadsvergadering van gisteren was het vervolg op de raadsvergadering van 16 april die werd geschorst. Dit omdat de VVD samen met CDA en D66 eerst meer informatie wilde, voordat een besluit zou worden genomen.

In Gooi en Vechtstreek maken ongeveer 9.000 inwoners gebruik van het Wmo-vervoer, leerlingenvervoer of jeugdhulpvervoer. Dit doen zij omdat zij geen gebruik kunnen maken van eigen of openbaar vervoer. De regio wil het vervoer zelf gaan uitvoeren en gemeenteraden van de deelnemende gemeenten moesten hier deze week een oordeel over vellen.

Alternatief

VVD, CDA en D66 vonden de informatie die er op 16 april lag te veel gericht op alleen het inbesteden van het vervoer, dus het door de regio zelf doen. Er was in hun ogen niet voldoende gekeken naar een alternatief. Daarom wilden zij nog een onderzoek naar aanbesteden om te kijken of het werk ook door een marktpartij zou kunnen worden blijven uitgevoerd. Dan wel met de voorwaarden dat kwaliteit gewaarborgd is voor de cliƫnten en werknemers kunnen rekenen op een goed arbeidscontract.
Dat onderzoek is gedaan en in het rapport van Trafficon wordt de conclusie getrokken dat de doelstellingen die de gemeenten stellen voor het doelgroepenvervoer ook te realiseren zijn bij het aanbesteden. Het gaat dan om betrouwbare en toegankelijke dienstverlening voor de inwoners, goed en inclusief werkgeverschap voor het personeel, financieel gezond vervoer voor inwoners en gemeenten en duurzaam en veilig vervoer. Daarnaast stelt het rapport dat de kosten daarvoor naar verwachting lager zullen zijn dan bij het zelf doen door de regio.

Standpunt college

Het college stuurde naar aanleiding van het rapport van Trafficon de raadsleden een brief met haar standpunt. Daarin staat: "Trafficon adviseert dat het mogelijk is met aanbesteden onze gezamenlijke doelstellingen te realiseren binnen het door de gemeenten gestelde financiƫle kader. Echter, wij constateren dat de gemeenten in Gooi en Vechtstreek de meeste adviezen van Trafficon al uitvoeren."
"Zo hebben wij langjarige vervoerscontracten, gunnen wij opdrachten op basis van een gezonde prijs- en kwaliteitverhouding en investeren wij in professioneel contractbeheer en onafhankelijke klachtafwikkeling. Onze ervaring is dan ook niet dat onze doelstellingen als gevolg van de doorlopen aanbestedingsprocedure onvoldoende gerealiseerd worden."

Rapport: aanbesteden kan ook en is waarschijnlijk goedkoper

Overtuigd

"Het is juist de dagelijkse uitvoeringspraktijk na gunning van de opdracht waar wij onvoldoende grip ervaren om de gezamenlijke doelstellingen te realiseren. De uitvoeringspraktijk is in onze ervaring een stuk weerbarstiger gebleken dan de afspraken op papier. Wij blijven daarom overtuigd dat wij met het zelf uitvoeren van het doelgroepenvervoer onze gezamenlijke doelstellingen daadwerkelijk in de praktijk kunnen realiseren."
Die weerbarstige praktijk haalde D66 over de streep om in te stemmen met het voorstel. "Soms is het beter als de overheid de regie neemt en het mag ook wat kosten als dat een aantal dingen helpt beter te doen. Het is een sprong in het diepe. Iets wat we nog nooit hebben gedaan, maar wij denken op dit moment dat dit een goed besluit is. We moeten de eerste jaren zeker enorm de vinger aan de pols houden en bij ons is er nog steeds twijfel", liet de partij weten.

Tekenen bij het kruisje

De extra informatie kon VVD en CDA niet overtuigen om het vervoer door de regio zelf te laten uitvoeren. Zij zagen in de uitkomsten de bevestiging van hun twijfels en stemden tegen. Daarbij gaf de VVD aan het te betreuren nu onder tijdsdruk te moeten tekenen bij het spreekwoordelijke kruisje. "Dat draagt niet bij aan het vertrouwen."
De partij was ook niet de enige die kritiek had op de tijdsdruk waaronder nu besluitvorming plaatsvond. Wethouder Maarten Hoelscher gaf ook toe dat in het hele traject verzuimd was om de gemeenteraden te vragen aan wat voor informatie zij behoefte hadden. "We hebben u veel informatie gegeven, er zijn drie informatiebijeenkomsten geweest, waarvan er twee in deze raad en een in de regio. Daarnaast is er veel op papier gezet."
"Maar nergens hebben wij de vraag gesteld welke informatie u nodig had om weloverwogen het voorstel te kunnen beoordelen. Dat is jammer. Het heeft geleid dat u zich min of meer met de rug tegen de muur gezet voelt en dat is geen comfortabele positie en wij hebben u als college daar niet in willen zetten. We zullen dit regionaal evalueren om dit voor toekomst te voorkomen en ook uiteraard nog graag van gedachten wisselen over wat u nu in dit proces wilt. Het proces is belangrijk, maar uiteindelijk gaat het om de inhoud van het voorstel."

Lees een uitgebreider verhaal op NieuwsbladvoorHuizen.nl.