De Oude Pastorie testlocatie

HUIZEN De Oude Pastorie aan de Oranje Weeshuisstraat 1 is uitgekozen als een van de 25 verzorgingslocaties in heel Nederland waar de bezoekersregeling voor bewoners wordt versoepeld.

De proef startte maandag. In elke veiligheidsregio in Nederland is een locatie gekozen. "We zijn een zogeheten 'voorzichtigproberenlocatie'", licht directeur Linda de Haan van De Oude Pastorie toe.
In deze voorzichtigproberenlocatie wordt onder strikte voorwaarden één vaste bezoeker per verpleeghuisbewoner toegestaan. "Wij hebben ervoor gekozen om voor dit bezoek de 1e contactpersoon van de bewoner aan te wijzen, meestal de echtgenoot van mensen die hier wonen. Dat leek ons het meest nijpend."

De Oude Pastorie heeft 26 studio's waar dementerenden wonen. Er zijn drie gezamenlijke huiskamers met ieder hun eigen sfeer en activiteiten. Vanaf de start van de coronacrisis heeft De Oude Pastorie zo veel mogelijk als een groot huishouden gedraaid. "Er kwam geen familie meer en onze gastvrouwen, die ook vaak in een risicogroep zitten, kwamen niet. Die zorgen toch wel voor de sjeu bij ons. Voor het team verzorgenden betekende dit wel een extra stap, maar die is met liefde gezet."
Door de bewoners werd veel aan facetimen en skypen gedaan. "Voor de ene werkt dat wel en voor de ander niet. Sommige kinderen hadden de angst dat hun ouders ze niet meer zouden herkennen. Sommige bewoners werden ook wat onrustig, omdat ze wel begrepen dat er iets anders is. Dat probeer je dan elke keer weer uit te leggen."

Contact

In een aantal gevallen was een praatje over de heg een oplossing. "Maar dat wordt nu wat lastiger, want de heg wordt steeds voller." Ook maakten de medewerkers van het woonzorghuis veel foto's, die ze deelden met de familie. "Die stuurden vaak filmpjes terug, die we dan konden laten zien. Zo hebben we geprobeerd om het contact in stand te houden, maar dat haalt het niet bij elkaar zien."
Vanaf dinsdag kon die ene vaste bezoeker wel weer langskomen op de locatie. "Maar die komt niet bij de woningen. Meteen in het oude gedeelte links in de bibliotheek kunnen ze elkaar zien. Voor de zekerheid krijgt de bezoeker van ons een chirurgisch mondmasker. Dit voor het geval de 1,5 meter afstand iemand ontschiet. Dat kan gemakkelijk bij dementerenden gebeuren." Zo'n mondkapje kan bewoners ook weer onrustig maken, "maar het is prettiger zo dan met een scherm ertussen en zo normaal mogelijk." De ervaringen worden gedeeld met de GGD en het ministerie.

Lees een uitgebreider verhaal op NieuwsbladvoorHuizen.nl.

Voor de zekerheid krijgt de bezoeker een chirurgisch mondmasker