Afbeelding
Foto:

'Ware kaalslag in ons cultureel landschap'

HUIZEN Gedeputeerde Zita Pels doet samen met de wethouders van alle Noord-Hollandse gemeenten een klemmend beroep op minister Ingrid van Engelshoven om gezamenlijk de Noord-Hollandse musea, theaters en podia te redden.

In een brief aan de minister vragen alle 47 gemeenten en de provincie om cultuur op lokaal en regionaal niveau nadrukkelijk een plek te geven in toekomstige steunmaatregelen. Namens de gemeente Huizen is de brief ondertekend door wethouder Marlous Verbeek.

De ondertekenaars wijzen erop dat de culturele sector van groot maatschappelijk en economisch belang is. De helft van de totale culturele infrastructuur van ons land bevindt zich in Noord-Holland. "De schade door de maatregelen die zijn genomen in de strijd tegen het coronavirus hebben dan ook een grote impact: de eerste schade in omzetverlies tussen maart en juni is berekend op 500 miljoen euro."

Grote instellingen

Het steunpakket van het Rijk richt zich op de grote instellingen met nationale en internationale bekendheid. Regionale theaters, musea en podia komen hier niet voor in aanmerking. "Natuurlijk is dat van belang. Minstens zo belangrijk zijn de theaters, musea en podia buiten de grote steden, in de Metropoolregio Amsterdam en Noord-Holland Noord."

De briefschrijvers menen dat zonder de culturele instellingen in de regio talent niet de kans krijgt om door te groeien, kinderen niet in aanraking komen met cultuur en vele mensen in de culturele sector hun baan verliezen. "Lokale overheden doen tot op heden alles wat in hun vermogen ligt om hun culturele instellingen en evenementen overeind te houden. Huren worden uitgesteld, subsidies worden eerder uitgekeerd en waar mogelijk wordt hard meegedacht over hoe de kunst- en cultuursector zo snel mogelijk het werk weer kan oppakken. Maar de mogelijkheden zijn beperkt: zonder extra middelen kunnen wij de instellingen niet redden."

De bestuurders doen daarom nu een klemmend beroep op de minister. "Wij beseffen dat er sprake is van een grote maatschappelijke en financiƫle opgave, waarbij harde keuzes niet uitgesloten zijn. Echter, met het huidige maatregelpakket zal op de zeer korte termijn een groot deel van onze instellingen in gevaar komen."