Meer uitgaven voor maatschappelijke ondersteuning.
Meer uitgaven voor maatschappelijke ondersteuning. Foto: Pixabay

2 miljoen euro meer uitgegeven aan sociaal domein

Vervolg voorpagina

"Door de daling in het eigen vermogen, de oplopende kosten in het sociaal domein en het, mede hierdoor, ontbreken van een sluitende begroting in 2023, staat de stabiele financiële positie van de gemeente Huizen onder druk. De mogelijke effecten van de coronacrisis komen hier nog bij. Daarom zullen we dit jaar ook forse maatregelen gaan treffen die tijdens de begrotingsraad van 22 oktober aan onze gemeenteraad zullen worden voorgesteld.”

De gemeente gaf op diverse posten minder geld uit dan gepland. Aan de andere kant waren er ook op sommige onderdelen hogere lasten. Er werd 0,1 miljoen euro meer uitgegeven aan algemeen bestuur en dienstverlening en 2,0 miljoen euro aan maatschappelijke ondersteuning. Er werd uiteindelijk ook nog eens 0,3 miljoen euro minder toegevoegd aan de reserves dan begroot.

Sociaal domein

Binnen de begroting van de gemeente Huizen heeft ongeveer de helft van de inkomsten en uitgaven betrekking op het sociaal domein zoals Wmo, jeugdzorg, participatie en inkomensondersteuning. Wijzigingen in het sociaal domein zijn dan ook van grote invloed op zowel de organisatie als de begroting van de gemeente Huizen.
Voor 2019 is sprake van een aanzienlijke overschrijding op de jeugdzorg. Binnen de Wmo is met name een overschrijding zichtbaar op de kosten individuele voorzieningen gehandicapten. Al deze uitgaven worden opgevangen door de inzet van de beschikbare reserve sociaal domein. Onzekere factoren blijven de omvang van de rijksvergoeding in de toekomst en de groei van het aantal mensen dat zorg of ondersteuning nodig heeft.

Op onze site NieuwsbladvoorHuizen.nl staat een uitgebreider verhaal.