Ineke (l) en Darja bekijken de drukproeven van de juniorversie van de Canon van Huizen.
Ineke (l) en Darja bekijken de drukproeven van de juniorversie van de Canon van Huizen. Foto: Bob Awick

Stichting Canon Huizen werkt hard aan een juniorversie

De Canon van Huizen laat op een prachtig geïllustreerde manier de geschiedenis van het dorp zien. Voor jeugd komt er een eigen versie: een kijk-lees-doe-boek.

HUIZEN In navolging van de Canon van Huizen die in oktober van 2019 verscheen, komt dit najaar een juniorversie uit. Cartoons met Joep en Juul, speciaal door Pieter Hogenbirk ontworpen, vrolijken het historische materiaal voor de jeugd van 11 tot en met 14 jaar op.

Initiatiefnemer en projectleider Ineke van Herwerden van de Stichting Historische Canon Huizen en historisch letterkundige Darja de Wever spelen een grote rol bij de totstandkoming van het kijk-lees-doe-boek.

Ervaring

"Het idee voor de juniorversie hadden we eigenlijk al meteen bij het plannen voor de Canon van Huizen. Omdat er ook educatief materiaal aan gekoppeld zou worden, kwam ik in 2013 in gesprek met de afdeling Omgevingseducatie van de Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum en die opperde het idee. Daar kenden ze Darja de Wever, die veel ervaring heeft met dit soort uitgaven. Zij schrijft de juniorversie", vertelt Ineke.
Sarah Remmerts de Vries, publiekshistoricus en de auteur van de canon voor grote mensen, is eindredacteur van het geheel en Barbara Hogendoorn van drukkerij Bout doet ook de opmaak van deze juniorversie. "Zij denkt actief mee aan de hand van de aangeleverde teksten en doet suggesties voor afbeeldingen", aldus Ineke.

Belevingswereld

Darja woont in Naarden, net als Sarah, dus Huizen is zeker geen onbekend gebied voor haar, wat wel zo gemakkelijk is. Darja: "Ik wil kinderen heel graag betrekken bij de geschiedenis en een tijdreis laten maken door hun eigen dorp. Daarom schrijf ik tekst op hun niveau en komen daar plaatjes bij en cartoons. Het is belangrijk aan te sluiten op hun belevingswereld."

Kinderen een tijdreis laten maken door hun eigen dorp

Het idee van de cartoons kwam van een paar kinderen die Ineke eens naar de canon had laten kijken. Ook heeft ze de onderwerpen met enkele jongeren uit de doelgroep besproken. Ineke: "In de Canon van Huizen zijn 30 vensters met verschillende perioden. In de juniorversie hebben we dat teruggebracht naar 20 vensters."

Kijk-lees-doe-boek

Darja: "Bij elk venster komen ook kaders en wist-je-datjes, zodat we nog meer in kunnen gaan op de informatie die voor jongeren leuk en interessant is." Daarnaast staan er ook opdrachten in, die ze zelfstandig kunnen maken.

Een uitgebreider verhaal staat op NieuwsbladvoorHuizen.nl.