De leerlingen worden op de Huizermaat zichtbaar geattendeerd op alle coronamaatregelen.
De leerlingen worden op de Huizermaat zichtbaar geattendeerd op alle coronamaatregelen. Foto: Bob Awick

Leerlingen voortgezet onderwijs weer op school

HUIZEN Leerlingen van het voortgezet onderwijs mochten vanaf dinsdag weer naar school. Niet allemaal tegelijkertijd, want in het schoolgebouw moeten de leerlingen zich nog steeds aan de coronamaatregelen houden, zoals 1,5 meter afstand. Ook de leerlingen van het Erfgooiers College en de Huizermaat gingen weer deels naar school.

Rector-bestuurder Gerlof Boersma van het Erfgooiers College: "De leerlingen van de onderbouw komen 's morgens naar school. De klassen hebben we in drieën verdeeld. Groep 1 komt de eerste dag, groep 2 de tweede dag en groep 3 de derde dag en daarna beginnen we opnieuw te tellen."

Bovenbouw

De bovenbouw blijft de lessen thuis online volgen. "Het lukt ons niet om alle leerjaren naar school te halen. Zij zitten in clustergroepen met een eigen vakkenpakket. Dat betekent dat leerlingen naar verschillende lokalen moeten. Daarnaast kun je ook geen tussenuren hebben, want dan gaan leerlingen zwerven."

's Middags kunnen de leerlingen van de bovenbouw terecht op school voor ondersteuningsles van de mentor. "Zij komen minstens een uur per week naar school in groepen van tien leerlingen. Deze lessen zijn bedoeld om de leerlingen te ondersteunen bij de onlinelessen en ze op weg te helpen als ze ergens tegenaanlopen. Ook is er voor hen nog een toetsweek."

Huizermaat

Bij Scholengemeenschap Huizermaat gaat het onlineprogramma gewoon door. Daarnaast komen leerlingen in kleine groepjes gespreid weer naar school. "Dit kan zijn voor een les, toets, het mentoraat of het stellen van vragen aan begeleiding, afhankelijk van het leerjaar. Daarnaast zullen er veel praktische lessen zijn, zoals handvaardigheid, biologie, kunst en dergelijke. Zo kunnen we met elkaar wennen aan de 1,5 metersamenleving op school", vertelt rector Tanja de Ruijter.

Beide scholen zien de korte periode die de leerlingen nog op school zijn voor de vakantie als een oefenperiode voor na de vakantie. "We verwachten niet dat het na de vakantie alweer normaal is. We hebben nu de tijd om te kijken hoe het gaat en waar we tegenaanlopen, zodat we nog eventueel aanpassingen kunnen doen", aldus Boersma.

Lees het uitgebreide verhaal op NieuwsbladvoorHuizen.nl.