Vooral de kosten van het sociaal domein zijn hoger dan verwacht.
Vooral de kosten van het sociaal domein zijn hoger dan verwacht. Foto:

Financiën gemeente onder druk

HUIZEN Het college van burgemeester en wethouders geeft in de voorjaarsnota 2020 aan de gemeenteraad een waarschuwing af over de financiële ontwikkeling van de gemeente Huizen. In deze voorjaarsnota wordt een blik gegeven op het lopende financiële jaar.

Het college heeft op basis van de jaarrekening 2019 en de meest recente ontwikkelingen het financiële vooruitzicht voor doorgerekend. Er is hierbij ook rekening gehouden met de risico's die de gemeente loopt en als deze zich voordoen, ontstaat er in de toekomst een fors tekort.
Voor een groot deel wordt het tekort veroorzaakt door sterk oplopende uitgaven binnen het sociaal domein; hieronder vallen WMO, jeugdzorg, participatie en inkomensondersteuning. Dit betreffen zogenaamde open-einde-regelingen, waar geen vast bedrag voor staat, maar maatwerk wordt geleverd. In 2019 is daar 2 miljoen euro meer uitgegeven dan begroot. "Om later dit jaar toch een structureel sluitende begroting 2021 te kunnen presenteren, is het noodzakelijk out-of-the-box te denken, vastgesteld beleid te heroverwegen en te denken aan bezuinigingsvoorstellen. Indien dit onvoldoende helpt, moet een discussie worden gevoerd over het verhogen van de inkomsten", aldus het college. Deze inkomsten bestaan uit bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting die huiseigenaren betalen.

Lees een uitgebreider verhaal op NieuwsbladvoorHuizen.nl.