Giselle legt met behulp van Frouk de eerste permanente 'Houd de lijn vrij'-tegel neer. Op de achtergrond kijkt wethouder Maarten Hoelscher toe.
Giselle legt met behulp van Frouk de eerste permanente 'Houd de lijn vrij'-tegel neer. Op de achtergrond kijkt wethouder Maarten Hoelscher toe. Foto: Bob Awick

Eerste tegel 'Houd de lijn vrij' gelegd

HUIZEN De eerste permanente blauwe tegel van 'Houd de lijn vrij' is dinsdag neergelegd. Op de tegel staat een persoon met een herkenningsstok en blindegeleidestroken en duidelijk het woord 'Vrijhouden'.

De eerste tegel kreeg een plek aan de overkant van het zebrapad bij Visio aan de Bovenweg. Hier komen veel mensen met een visuele beperking voor hun werk of dagbesteding. Zo ook Giselle Delnoye. Zij vertelde vorig jaar bij de actie 'Houd de lijn vrij' hoe belangrijk deze geleidelijnen voor haar zijn en legde nu de eerste permanente tegel samen met Frouck de Boer, adviseur Toegankelijkheid bij Visio en lid van het landelijke campagneteam. "Vorig jaar zijn er blauwe stickers aangebracht bij geleidelijnen. Ik heb het idee dat die stickers wel hebben geholpen en ik hoop dat de tegels dat nog meer zullen doen."
"Op een of andere manier beseffen mensen nog steeds niet dat wij, mensen met een visuele beperking, deze lijnen nodig hebben om ergens te komen. Vaak moet ik nog mensen aanspreken omdat ze stilstaan op de lijn of omdat ze er iets op hebben neergezet."

De lijnen zijn een hulpmiddel voor haar om haar vaste routes te onthouden. Met mobiliteitstrainer Margreet Statema loopt ze routes eerst 3 tot 4 keer langs, zodat ze deze leert kennen. "Dat doe ik overdag, zodat ik nog een soort van herkenningspunten kan zien."

5