Giselle legt met hulp de eerste permanente tegel.
Giselle legt met hulp de eerste permanente tegel. Foto: Bob Awick

Tegel maakt mensen bewust

Vervolg voorpagina

'"s Avonds vervaagt alles zo veel dat ik niet meer het verschil zie tussen huizen en dan moet ik het echt hebben van de geleidelijnen."

Haar mobiliteitstrainer Margreet heeft goede contacten met de gemeente. "Als we letterlijk ergens tegenaan lopen dan meld ik dat, zodat de gemeente dat kan aanpassen", zegt ze. De gemeente neemt ook contact met haar op als een verkeerssituatie aangepast gaat worden, zodat zij advies kan geven over het aanleggen van die geleidelijnen.
De landelijke campagne Houd de lijn vrij gaat nu zijn derde jaar in en is een initiatief van het Bartimeus Fonds, de Oogvereniging, Visio en de Robert Coppes Stichting. Omdat de stickers zo'n groot succes waren, werd de permanente tegel ontwikkeld.

"Vorig jaar bij de actie op het Oude Raadhuis met het toegankelijkheidspanel wisten veel mensen niet waar de geleidelijnen voor waren. Mensen dachten dat het siertegels waren. Je zag er ook veel fietsen op staan of een stuk terras of reclamebord. Dat is niet de bedoeling. Met deze tegel kunnen we daar mensen permanent bewust van maken", licht wethouder Maarten Hoelscher toe. "We hopen dat mensen die de tegel zien zich herinneren dat die geleidelijnen er niet voor niets zijn en dat mensen met een visuele beperking er afhankelijk van zijn. Dat ze even denken 'o ja'. Het is een kleine investering van de gemeente om die tegels aan te schaffen en neer te leggen, zodat ook mensen met een visuele beperking mee kunnen doen. We zijn een koplopergemeente als het gaat om toegankelijkheid. We vinden dat belangrijk."