Burgemeester Niek Meijer mocht de cheque van Buurten met Buren overhandigen.
Burgemeester Niek Meijer mocht de cheque van Buurten met Buren overhandigen. Foto: Bob Awick

Heel Huizen Haakt levert voedselbank een cheque van 1.137,50 euro op

HUIZEN De actie Heel Huizen Haakt liep 30 juni af en vorige week werd de opbrengst aan Voedselbank Gooi & Omstreken overhandigd. De burgemeester was bereid gevonden om de cheque aan voorzitter van het bestuur Hans van Heesewijk te overhandigen.

Buurten met Buren nam het initiatief voor de actie waarbij iedereen klavertjes kon haken en waarvan de opbrengst naar de voedselbank ging. Lisette Otto van de organisatie is gestopt met tellen bij 3.000. "Ik denk dat er wel zo'n 5.000 klavertjes zijn gehaakt." Simone van Mensch, ook van Buurten met Buren, zei dat er vaak allerlei restjes wol waren gebruikt. "We hebben ze in heel veel verschillende kleuren."
De kleurige klavertjes konden voor 5 euro per 10 stuks worden gekocht, keurig met een veiligheidsspeldje aan een kaartje vastgemaakt. Ze konden ook geschonken worden aan bijvoorbeeld bewoners van zorginstellingen of verplegend personeel.

Veel over

"We hebben er nog heel veel over en willen ze aan verzorgend en ondersteunend personeel van De Bolder, De Marke en Voor Anker geven, voor hun inzet", meldt Lisette. Ook krijgen gezinnen in Huizen er eentje bij hun voedselpakket en de vrijwilligers ook."
Het geld dat de voedselbank heeft gekregen, wordt besteed aan de moestuin. "Deze tuin ligt in Huizen en daar werken ook vrijwilligers uit Huizen in. We kunnen er zaden en gereedschap voor kopen. Op die manier komt er verse groente voor terug in de pakketten", liet de voorzitter van het bestuur van de voedselbank weten.
De voedselbank heeft vaak juist aan vers fruit en groente een gebrek. "Zeker met corona was dat heel moeilijk. Toen kregen we bijna niets meer aan voedsel. We hebben een beroep op de gemeente moeten doen om te zorgen dat er genoeg was", vertelt Patricia van Berkel, algemeen coördinator van de voedselbank.
Volgens Simone van Buurten met Buren is de cirkel nu rond. "Het project was heel succesvol. Zo'n 60 mensen hebben klavertjes gehaakt. Voor die mensen was het soms weer een moment om te starten met handwerken. Toen we stopten, vonden ze het jammer. Een iemand wilde eigenlijk de 1.000 klavertjes halen."
De ijverige hakers konden afgelopen zaterdag een kleine attentie halen bij de bakfiets van Buurten met Buren. "Die hebben we sinds kort en die zullen mensen meer zien bij acties", aldus Lisette.
Nu de actie zo'n groot succes is en de hakers graag haken voor een goed doel, zint Simone al op een nieuwe actie voor volgend jaar. "Wij zijn van de verbinding leggen tussen mensen, zoals we hier hebben kunnen doen. Het is mooi om te zien dat het geld hier zo goed terechtkomt en ook weer voor verbinding zorgt."