Klaas-Albert, Joan, de burgemeester, Leen en Chris.
Klaas-Albert, Joan, de burgemeester, Leen en Chris. Foto: C. vd Berg

Koninklijke onderscheidingen uitgereikt

Vervolg voorpagina

Leen Mak, Chris van de Runstraat, Klaas-Albert Klein en Joan van Haaften kregen in de eerste bijeenkomst de versierselen overhandigd.

Klein van opzet

De bijeenkomsten waren klein van opzet, zodat iedereen in en eventueel om de raadzaal een plek had om erbij te zijn. Normaliter zit de raadzaal vol bij dit soort gelegenheden en daar refereerde de burgemeester ook aan. Normaal is er ook sprake van een verrassing als de te onderscheiden personen naar het gemeentehuis zijn gelokt en daar pas te horen krijgen dat zij een koninklijke onderscheiding krijgen toegekend. In dit geval was het geen verrassing, want de burgemeester had hun op 24 april al gebeld om het nieuws persoonlijk mede te delen. "Dat waren in mijn ogen fijne gesprekken op een mooi moment", zei de burgemeester vandaag. "Soms waren de bos bloemen en de brief mij voor en was het geen verrassing." Een aantal mensen herkende dat en moest ook lachen om deze opmerking.
Leen Mak dacht dat hij een nieuwe telefoon zou krijgen, maar kreeg een telefoon met aan de andere kant de burgemeester aan de lijn. Zo werd iedereen op 24 april op een andere manier verrast met de onderscheiding, die vrijdag in het echt werd overhandigd.
Burgemeester Niek Meijer stond bij alle gedecoreerden kort stil bij wat zij voor de maatschappij hebben betekend. Een koninklijke onderscheiding wordt namelijk alleen maar uitgereikt aan mensen die zich geruime tijd ten bate van de maatschappij hebben ingezet en daarbij anderen hebben geïnspireerd.

Voor de partners van de onderscheiden personen was er nog een bos bloemen. Zij vormen de achterban die het mogelijk maakt om het vrijwilligerswerk te doen. Ook als zij er niet meer waren, werd postuum die erkenning nog uitgesproken. Nadat de burgemeester de gedecoreerden had toegesproken, werden twee coupletten van het Wilhelmus rustig meegezongen.
Daarna werd er geproost op de gedecoreerden en volgde er nog een driewerf hoera voor de Koning.

Op onze website NieuwsbladvoorHuizen.nl staat een uitgebreider verhaal.

Gedecoreerden hebben zich geruime tijd ingezet voor de maatschappij