Afbeelding

Elles van Waveren

Aspirant-schipper en enthousiaste vrijwilliger Stichting Huizer Botters, 55 jaar, sinds 2016 in Huizen.

Wat doe je in het dagelijkse leven?
"Ik werk als welzijnspecialist in een grote zorgorganisatie met mijn specialiteiten: miMakkus clown, belevingstheater, Theater Veder, muziek individueel en het begeleiden van een bewonersband. Ik werk met mensen met dementie en mensen met NAH (niet-aangeboren hersenletsel)."

Hoe ben je bij de Stichting Huizer Botters terecht gekomen?
"Ik wilde weer gaan zeilen, maar dan met een mooi authentiek schip. Ik stapte op de botter en was meteen verliefd, heerlijk al dat hout. Bij de botters heb ik mijn partner ontmoet. We gaan binnenkort trouwen, op de botterwerf natuurlijk."

Wat doe je daar als vrijwilliger?
"In het zeilseizoen wedstrijden en tochten met gasten varen, helpen waar ik kan bij de ondersteuning van de walschippers en bij evenementen en de agenda van onze website bijhouden. In de winter klussen aan de botters en bijdragen aan het winterprogramma voor vrijwilligers met onder andere lezingen, theorie en knopen."

Wat is het meest bijzondere aan het zeilen met een botter?
"Dit is ons culturele erfgoed. Vaar je met een botter met pittige wind, dan besef je dat Huizen vroeger aan de Zuiderzee lag waar wel meer dan honderd botters aan het vissen waren."

Welke reis wil je nog maken?
"Ik heb vinvissen, potvissen en dolfijnen gezien op de Azoren, nu wil ik heel graag nog een keer de bultruggen ontmoeten. Naar Terschelling en varen op de Waddenzee. Ik mis de Wadden enorm als het te lang geleden is."

Welke droom zou je nog in vervulling willen zien gaan?
"Dat niemand meer dood gaat aan kanker. Ik blijf hoop houden dat deze mooie dag eraan komt."