Een plaquette wijst voorbijgangers en toeristen erop dat het Huizer Melkmeisje gerepareerd wordt. (Foto: Bob Awick)
Een plaquette wijst voorbijgangers en toeristen erop dat het Huizer Melkmeisje gerepareerd wordt. (Foto: Bob Awick) Foto: Bob Awick

Straks cameratoezicht Melkmeisje

HUIZEN De gemeente streeft ernaar om het beeld van het Huizer Melkmeisje begin augustus weer op haar vertrouwde plek te hebben staan op het Oude Raadhuisplein. Dan komt er wel cameratoezicht.

Het Huizer Melkmeisje raakte vorig jaar in augustus beschadigd aan haar neus en vingers. Het beeld was het jaar ervoor in oktober teruggeplaatst, na ook een reparatie aan haar neus. Beide keren was niet bekend hoe het beeld beschadigd werd.
Als het beeld terug is, komt er nu dan ook privaat cameratoezicht. Dit om te voorkomen dat het beeld in de toekomst weer beschadigd wordt, wat kosten met zich meebrengt. Die waren voor de herstelwerkzaamheden deze keer in totaal 8.070 euro.

Verwacht wordt dat het beeld er begin augustus weer staat, maar dat hangt volgens de gemeente wel af van de werkzaamheden bij verschillende bedrijven. “Bij het herstel zijn naast de kunstenares nog twee verschillende bedrijven betrokken: voor het glazuren en het slijpen/monteren. Het proces van onder andere boetseren, drogen, bakken en glazuren in meerdere lagen neemt ook veel tijd in beslag.” Oorspronkelijk zou het beeld in mei weer op haar plek staan, maar dat is door het coronavirus vertraagd. Toeristen worden met de tekst ‘Het Huizer Melkmeisje is helaas beschadigd en wordt hersteld. Hopelijk is het beeld snel weer op haar plek terug’ op de hoogte gesteld in het Nederlands, Duits en Engels.