Een gebouw van hout met de omgeving weerspiegeld in het glas.
Een gebouw van hout met de omgeving weerspiegeld in het glas. Afbeelding: Slot Architecten

Ontwikkelaar: ‘Ik wil er juist iets moois neerzetten dat past bij de plek’

Een storm van kritiek barstte los toen de plannen voor een appartementencomplex aan de Driftweg bekend werden. Vaak gebaseerd op onjuiste informatie, aldus de ontwikkelaar.

vervolg voorpagina

HUIZEN Ontwikkelaar Jerry Goossens wil in het te bouwen appartementencomplex aan de Driftweg door een sobere Japanse stijl van architectuur in hout de bewoners het gevoel geven dat ze alleen in de natuur wonen en niet met meerdere mensen in een appartementencomplex.

“De woningen zijn ook hier voor het topsegment bedoeld. Ik denk dat mensen die uit hun villa willen omdat die te groot wordt of die de tuin niet meer willen onderhouden, in dit soort appartementen willen wonen. Ze behouden er de kwaliteit van wonen die ze gewend zijn.”

Vijf jaar bezig

Al bijna vijf jaar is hij bezig met de gemeente Gooise Meren om te kijken wat er mogelijk is. “In het bestemmingsplan is geen nokhoogte aangegeven. Daardoor zou je hoog kunnen bouwen, als je je maar aan de goothoogte houdt en aan het hellingsvlak. Dat is 60 procent, maar het college kan dit aanpassen tot 80 procent. Ik kan een stenen gebouw ontwikkelen dat aan die eisen voldoet, maar dat wil ik niet en de gemeente Gooise Meren ook niet. Daarom zijn we uiteindelijk tot dit plan gekomen.”

Hij spreekt de bewering van Gooise Meren tegen dat hij dit heeft gedaan tijdens een lopend overleg, zoals gemeld in beantwoording van vragen van de PvdA in die gemeente. “De laatste brief die ik heb gekregen van de commissie Ruimtelijke Kwaliteit en Erfgoed geeft mij de keuze om nog een keer terug te komen met aangepaste plannen of dit te doen met een aanvraag voor een omgevingsvergunning. Dit hadden ze ook al in de brief ervoor aangegeven. We waren met nog wat dingen bezig over de entree van het gebouw. Ik heb voor het laatste gekozen en in overleg met de ambtenaar een aanvraag ingediend.”

Complex zou niet boven de bomen uitsteken, hooguit bomen op dak

Kritiek

Op het moment dat die aanvraag ingediend was, kwam er een storm van kritiek op het bouwplan vanuit de omwonenden en Vrienden van het Gooi. Er werd ook een petitie gestart tegen het bouwplan, die inmiddels ruim 3.500 keer is ondertekend. “Het is duidelijk dat de mensen tegen zijn, maar dat gebeurt op basis van informatie die niet klopt en dat vind ik niet eerlijk. Zo komt het complex niet boven de bomen uit. Hooguit de bomen die op het dak staan. Ik heb de Vrienden van het Gooi ook daarop gewezen. Ik vind het ook vervelend dat ze zonder toestemming het terrein op zijn gegaan en foto’s hebben gemaakt.”

De Vrienden van het Gooi hebben aangegeven faliekant tegen de bouw van een appartementengebouw te zijn. “Wij zijn de eerste partij die ook daadwerkelijk duidelijk maakt bereid te zijn het hele juridische traject van bezwaarschriften tot en met de rechtbank of Raad van State te gaan doorlopen. Wij geven hiermee een signaal af dat wij de gemeente bij de les gaan houden en dat het voor de ondernemer een lastige klus gaat worden om zijn plannen te realiseren”, aldus woordvoerder Dolf van Elten.

Bouwvlak

Er ligt volgens de Vrienden van het Gooi op het terrein een bouwvlak waarbij het bestemmingsplan aangeeft dat hier een groot woongebouw neergezet mag worden met een goothoogte van 6.50 meter en een dakhelling tussen de 30 en 60 graden en een maximale inhoud van 1.000 m³. “Dat kun je op verschillende manieren interpreteren, maar de VVG heeft de gemeente duidelijk gemaakt dat de concrete bouwaanvraag - een gebouw met 37 woningen, 33 meter hoog, met een volume van tenminste 28.000 m³ - hiermee niet in verhouding staat”, stelt Van Elten.

Jerry: “Wat de Vrienden van het Gooi beweren, klopt niet helemaal. Ze hebben gelijk wat betreft de goothoogte en het hellingsvlak, maar op het bebouwingsvlak mag meer komen dan 1.000 m3 en een woning.” De gemeente Gooise Meren beaamt dat ook in de beantwoording van vragen van de PvdA: ‘Het perceel kent dus al bij recht een ruime bouwmogelijkheid. Er heeft altijd een woonhuis met bijgebouwen/woningen gestaan tot ze gesloopt zijn. Dat laatste betekent niet dat precies hetzelfde teruggebracht moet worden. Er is de mogelijkheid om een gebouw met meerdere appartementen te realiseren. In welke vorm is onderwerp van de aanvraagprocedure.’ “Overigens heeft er nooit een woning gestaan en gaat het over 35 woningen en geen 37 en het kunnen er ook minder worden, maar dan groter”, voegt Jerry nog toe.
Hoe enthousiast de projectontwikkelaar ook mag zijn en hoe innovatief het plan ook is, de tegenstand uit de omgeving is hoog. “Ik heb het gevoel dat de buurt het gewoon niet wil." Hij hoopt dat de buurt inziet hoe bijzonder en innovatief dit ontwerp is en hoe de buurt ook kan profiteren, bijvoorbeeld door de energie die er wordt opgewekt in een waterstofcel. “En ook met de moderne systemen die ook in woningen van buurtbewoners kunnen worden geïnstalleerd, zodat zij meeliften met ons platform.”

Lees een uitgebreider verhaal op NieuwsbladvoorHuizen.nl.