De centrale vuurwerkshow in Hilversum.
De centrale vuurwerkshow in Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

College raadt centraal vuurwerkfeest oud en nieuw af

HUIZEN De gemeenteraad spreekt donderdag 3 september in de Commissie Algemeen Bestuur en Middelen over een centraal vuurwerkfeest met oud en nieuw. De raad kan daar dan eventueel 17 september een besluit over nemen. Het college raadt het organiseren van zo’n vuurwerkfeest af.

De coalitie heeft in haar programma opgenomen dat zij de overlast voorafgaand aan de jaarwisseling wil terugdringen. Hierbij is opgenomen dat onderzocht gaat worden of een centraal vuurwerkfeest in het Nautisch Kwartier een haalbaar alternatief is. Dat onderzoek is nu afgerond en wordt in de commissie besproken.

Schade

De notitie stelt dat de schade door vernielingen tijdens oud en nieuw door een centraal vuurwerkfeest mogelijk wel positief beïnvloed wordt, maar dan moet het ook een echt feest worden waar de jeugd op afkomt. Dan zullen de jongeren wellicht minder groepsgewijs door Huizen trekken en vernielingen aanrichten. De schade in aanloop naar de jaarwisseling wordt niet positief beïnvloed.
Zo’n groot feest moet dan een totaalevenement worden. ‘Dit stelt hoge eisen aan de programmering en een goede samenwerking met de Huizer middenstand is noodzakelijk. Het Nautisch Kwartier biedt hier wel de mogelijkheden voor’, aldus de notitie.
Het college stelt dat de overlast voorafgaand aan de jaarwisseling niet wordt teruggedrongen door een vuurwerkfeest. Daarom heeft het college het voornemen om geen centraal vuurwerkfeest te gaan organiseren.
Dit is echter niet begroot. ‘Er dient dan ook een afweging gemaakt te worden of de kosten die een vuurwerkfeest met zich mee brengt, opwegen tegen dit gewenste doel. In Hilversum bedragen deze kosten tussen de 50.000 en 55.000 euro.’

Corona

De raad wordt daarom gevraagd om een uitspraak te doen over het ambitieniveau van de verdere aanpak van overlast en schade bij de jaarwisseling. Het kan óf het huidige niveau handhaven óf het niveau verhogen door middel van het organiseren van een centrale vuurwerkshow. Dat gaat dan wel een hoop geld kosten. Vanwege corona moet bij de keuze voor een vuurwerkfeest op een later tijdstip worden besloten voor welke jaarwisseling dit dan zal zijn. Dit jaar is dat daarom niet mogelijk.