Afbeelding
Foto: free images

Overal trouwen in Huizen mag nu

HUIZEN Het college van burgemeester en wethouder heeft de regelgeving versoepeld rond het sluiten van huwelijken en partnerschappen. “Trouwen kan op elke locatie in Huizen en daarbij hebben mensen de vrije keuze voor een trouwambtenaar”, legt burgemeester Niek Meijer uit.

De versoepeling van de reglementen is een tendens in Nederland en Huizen sluit zich hier nu bij aan. “De trouwambtenaar moet wel beëdigd zijn door de rechter en benoemd in de gemeente Huizen om het huwelijk te sluiten.”
De wijzigingen zijn vastgelegd in het reglement Burgerlijke Stand 2020 en de beleidsregel Benoeming Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand voor één dag. De versoepelingen bieden veel vrijheden voor aanstaande bruidsparen bij het plannen van hun huwelijk of geregistreerd partnerschap en worden na 18 maanden geëvalueerd.
“Dit betekent ook dat we de verantwoording voor een aantal zaken bij de inwoners leggen”, legt de burgemeester uit. “Willen ze bijvoorbeeld een goede vriend of ouder het huwelijk laten sluiten, dan moeten ze daar op tijd mee zijn. Zo iemand moet wel beëdigd worden door de rechter en in Huizen benoemd en dat kost tijd.”
De trouwambtenaar voor een dag krijgt een brief waarin precies staat wat nodig is om een rechtsgeldig huwelijk te sluiten, zoals dat in de wet is omschreven.

2