Het tweede ontwerp voor de Driftweg dat is ingediend.
Het tweede ontwerp voor de Driftweg dat is ingediend. Foto: Jerry Goossens

Ook weerstand tweede ontwerp Driftweg

Vervolg voorpagina

HUIZEN Ontwerper Jerry Goossens ziet zich geconfronteerd met veel verzet tegen zijn bouwplannen om een appartementencomplex te bouwen op een perceel aan de Driftweg. Daarom diende hij een tweede ontwerp in voor een omgevingsvergunning.

Goossens kan tot 33 meter hoogte bouwen omdat in het bestemmingsplan geen nokhoogtebepaling is opgenomen. Dat is hem ook per brief gemeld door de welstandscommissie. “De commissie liet toen weten dat wij een eigen, bijzonder plan mochten maken waarbij wij niet hoefden te letten op de goothoogte en het dakhellend vlak.” De ontwikkeling van de woontoren kan dan ook middels een kruimelprocedure, waar de raad niet aan te pas hoeft te komen. “We hebben hier jarenlang over overlegd. Het zou dan ook vreemd zijn als het college van Gooise Meren hier niet zelf over besluit.”

Petitie

De bouw van de woontoren was voor de Driftweg-omwonenden reden om een petitie te starten, die zij vorige week met 3.743 handtekeningen aanboden aan wethouder Eijbersen van Gooise Meren. Hiermee vraagt het comité het college en de gemeenteraad met klem geen toestemming te verlenen voor de bouw van een torenflat in het natuurgebied.
Het comité Stop Woontoren Driftweg meent dat de bouw van een woontoren dit landschap voorgoed verandert, de wijk een andere uitstraling krijgt en de verkeersdrukte ernstig toeneemt. Bovendien vinden de bewoners dat de nieuwbouw in strijd is met het bestemmingsplan, dat gericht is op behoud van natuur en groen. Ook opent dit de deur voor meer nieuwbouwprojecten in dit prachtige natuurgebied. "Onze unieke woonomgeving staat op het spel.”
Over de aanvraag van de tweede omgevingsvergunning zegt het comité: “Onze positie blijft dezelfde: bouwen op de bouwvlek is uiteraard toegestaan volgens de voor dit gebied geldende normen. Het bestemmingsplan, de Welstandsnota en provinciale richtlijnen zijn laagbouw: twee woonlagen met een kap. Hoogbouw is niet toegestaan. Inbreuken op die richtlijnen en het bestemmingsplan moeten in principe door de gemeenteraad worden goedgekeurd. Wij vinden dat dit waardevolle stukje natuur, dit historische Gooise landschap, niet mag worden aangetast en dat de bescherming, die de insteek is van alle planologische regelingen voor dit gebied, ook uitgeoefend moet worden.”
Vrienden van het Gooi (VVG) vraagt de gemeente om ook bij het tweede bouwplan aan de Driftweg rekening te houden met de beschermde natuur: “Er is volgens de projectontwikkelaar nu keus tussen een kleiner - maar nog steeds te groot - lelijk gebouw en een minstens tweemaal zo groot mooi gebouw. Wij zijn hier niet van onder de indruk. Het bestemmingsplan heeft als norm: een groot landelijk woonhuis met één tot anderhalve bouwlaag met kap. VVG zou het gebied het liefst willen bewaren als een ongeschonden onderdeel van de bijzondere en zwaar beschermde natuur in de Naardereng, maar is realistisch genoeg om te accepteren wat de regelgeving op deze plek toestaat. De huidige plannen voldoen daar niet aan.” VVG wil dat de gemeente de provincie erbij betrekt. “Als de gemeente dat niet zou doen, wordt het een kwestie van lange adem en zal misschien de Raad van State haar oordeel moeten geven.”

Zeer zorgvuldig

Vrienden van het Gooi: 'Wij zijn hier niet van onder de indruk'

Jerry Goossens blijft herhalen dat de procedures zeer zorgvuldig zijn doorlopen. Hij snapt dat de buurt daar iets van vindt. “Dan denk ik: jongens, afwerken, want we hebben het allermooiste. Bovendien denk ik dat deze buurt écht een boost krijgt van waarde. We kunnen zelfs nog via de achterkant aan de scoutingzijde binnenkomen. Ddan ziet niemand ons meer over de Driftweg rijden. Dat zou ik het allermooiste vinden. Maar hiervoor zou het Goois Landschap toestemming moeten geven.”