De Huizer dorpsomroeper met ratel omstreeks 1928.
De Huizer dorpsomroeper met ratel omstreeks 1928. Foto: Historische Kring Huizen

De Ratel

'Het dorp’ en dan gezongen door Wim Sonneveld vormt een vuurvast onderdeel van ons nationaal cultureel erfgoed. Een beeldend lied, voor oog en oor. Bijvoorbeeld over de kar die ratelt op de keien. Ratelen, zelfstandig naamwoord: ratel.

Er zijn nog al wat betekenissen te vinden. Een ratel wordt gebruikt bij het aandraaien van moeren en bouten, met name in de autoindustrie. Een ratel is een muziekinstrument van hout, een van de instrumenten van de slagwerker van een orkest.

Een ratel was in de middeleeuwen een instrument in de handen van melaatsen. Zij waarschuwden medemensen, zodat die op tijd hen konden vermijden, op meer dan nu de verplichte anderhalve meter!
Daarom werd een ratel ook een klikspaan genoemd!

In de katholieke liturgie vervangt de ratel op Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag de alarmschel en de klokken. De ratel kondigt de boodschap tot eer van God aan.
En zo zijn we bij een functie van de ratel als aankondiging van boodschappen.
Het instrument van de dorpsomroeper die berichten omriep inzake de visverkoop, vergaderingen en wat particulieren en soms ook de lokale overheid hem opdroeg om om te roepen.

Het is deze functie die de Historische Kring van ons dorp ertoe bracht om haar blad De Ratel te noemen. Maar is dat wel een juiste naam? Historisch en nieuws, gaat dat samen?

Op eerste gehoor niet. Maar wat doet een Historische Kring als de onze anders dan uit het verleden iets voor ons mensen van het heden als nieuws te brengen?

De Ratel is er voor nieuws-gierige mensen! Waarvan we er graag meer hebben en ook meer om te helpen schatten op te diepen
Dus: leden en vrijwilligers gevraagd. En schatten die u thuis nog heeft liggen. Daarvoor kunt u bellen: 06-53612055.