Edwin Donkers van Met Kop en Schouders Fysiotherapie is orofaciaal fysiotherapeut.
Edwin Donkers van Met Kop en Schouders Fysiotherapie is orofaciaal fysiotherapeut. Foto: © Bob Awick

Last van migraine of oorsuizen?
De orofaciaal fysiotherapeut helpt

HUIZEN Edwin Donker is als orofaciaal fysiotherapeut een specialist in het onderzoeken en behandelen van klachten in het hoofd-, hals- en kaakgebied. Sinds dit jaar is hij gevestigd aan de Oostkade 8, bij Becker Manuele Therapie en Fysiotherapie.

Het specialisme orofaciale fysiotherapie is nog vrij onbekend, er zijn slechts 175 orofaciaal fysiotherapeuten in heel Nederland, waarvan er nu dus een in Huizen.

Pijnklachten
“Veel klachten in het hoofd- halsgebied kunnen een grote impact op het dagelijks leven hebben. Denk aan migraine of oorsuizen; veel mensen denken dat er niks aan te doen is en dat ze er gewoon mee moeten leven.”
Donker legt uit dat hij als orofaciaal fysiotherapeut daar in sommige gevallen juist wel wat aan kan doen. “Een orofaciaal fysiotherapeut kan bijvoorbeeld de intensiteit en de frequentie van migraine verminderen. Hetzelfde geldt voor oorsuizen.”

Wanneer ga je naar de orofaciaal fysiotherapeut?
Nek- en schouderklachten, een ‘knappende’ kaak, hoofdpijn, duizeligheid, pijn bij kauwen, onbegrepen kiespijn en gevoelige tanden en kiezen zijn een greep uit de lijst van klachten die een orofaciaal fysiotherapeut behandelt.
“Soms kan een tandarts geen oorzaak vinden voor de tand- of kaakpijn. Mogelijk is de pijn dan afkomstig van overbelaste kauwspieren of een slechte nekfunctie,” zegt Donker. “Met adviezen en technieken om de gewrichten losser te maken en de spieren te ontspannen, rekken, massage en triggerpoint behandelingen help ik de klachten te verminderen of volledig te laten afnemen.”

De orofaciaal fysiotherapeut zegt zijn voldoening uit zijn werk te krijgen als mensen na behandeling weer plezier kunnen hebben in eten en drinken, zoenen en lachen, zonder afgeleid te worden door pijn en ongemak. “Het specialisme is nog vrij onbekend onder het grote publiek maar huisartsen en tandartsen verwijzen gelukkig steeds vaker door. Ik zeg ‘gelukkig’ omdat het niet nodig zou moeten zijn met pijnklachten rond te lopen alleen omdat men niet weet dat er een oplossing voor handen is.”

‘Ik hecht veel waarde aan kwaliteit’
Donker vertelt dat hij als orofaciaal fysiotherapeut nauw samenwerkt met de huisarts, tandarts, orthodontist en medisch specialisten zoals de KNO-arts, kaakchirurg, oncoloog en neuroloog. “Ik hecht veel waarde aan kwaliteit en ben daarom aangesloten bij het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie – red) en de NVOF (Nederlandse Vereniging voor Orofasciale Fysiotherapie – red). Daarnaast ben ik opgenomen in het Manueel therapeutisch en Orofaciale kwaliteitsregister voor Fysiotherapeuten.”

Kijk voor meer informatie op www.metkopenschouders.com, of bel voor een afspraak naar 035-525 72 55 of 06 127 890 96 (geen verwijzing nodig)