Inkijkje in het gat van Lustig.
Inkijkje in het gat van Lustig. Foto: Historische Kring Huizen

't Gat van Lustig an de Driftweg

Wat een gedoo daer an de Driftweg in 't darp, nij? Lait 't gat van Lustig daer lekker te leggen, kómt t'r ópéënzen een buitenluier dee daer een blókkedooës naer wul zetten. Ik zou zeggen, zet 'm naest de torenflat, da's oëk Naerden.
Dee gróngd is al sinds minsenheugenis in hangden van een Huizer. In 1931 het Lustig 't ëkocht vur 12 duuzed golden. “t Was gróngd van niks, mar ovvëgreuven was 't as bouwgróngd ópéënzen vuule meer waerd. Dat hettie dus ëdaen en too had-je een gat van wel 8 m diep.
D'r is too, in 1932, besleuten om ónger strenge vurwaarden too te staen dat t'r nog ëgreuven móg wurren, mar de vurwaarden wazzen zoë streng, dat 't ovvëleupen was mót graven. Meschien hettie d'r nog een pooëssien óp ëboerd, dat weet ik nijt. D'r móg wel een huis óp ëbouwd wurren, mar dat is nooit ëbeurd.
Later hettie 't verkocht, an weel, dat weet ik nijt. Wel weet ik dat 't een pooës in hangden is ëweest van van der Hulst. Dee het daer knijnen, paerden en cheeta's ëfokt.
Later hettie 't verkocht an de Meco, mar de loëdsen en de stae-caravan mós tie wel ofbreken, want 't was natuurgebied, aldus Naerden. En of de meco nou daer wat wul laeten bouwen?
Mar wat lees ik nou in de Gooi en Ómmelangd, Pauline Deutekóm van 't CDA wul 't gat, en de héële nenge annexeren. Ik bin t'r errëges wel mie éëns, want de Huizer boeren hemmen wel dee héële nenge óntgunnen. Ze hemmen paajen annëlegen en akkers inëzaeid. Mar óm dan mar zoë dat langd in te pikken, dat had ik toch nijt achter Pauline ëzocht. 't Leek me toch zoë'n lief minsien. Mar een grenswijziging, dat zie ik wel zitten, nou Naerden nog.

Errëges verscheulen in 't Gooi
Lait 't gat van Lustig, zoë mooi
Mót boëmen in 't róngd
En een ainde ónger de gróngd
Een echte plak vur knijnen
Dat mag toch nijt verdwijnen
't Staet t'r oëk vol mót blómmen
Mar d'r mag niemand kómmen
Dat mótten we vurral zoë houwen
Dus daer maggen ze nijt gaen bouwen.

                                Klaas van IJs van Jaap en Jannemeut van IJzuk