Een van de bezuinigingen: de subsidie van de Huizerdag wordt in vier jaar tijd afgebouwd.
Een van de bezuinigingen: de subsidie van de Huizerdag wordt in vier jaar tijd afgebouwd. Foto: Bob Awick

Extra ozb-stijging van 9 procent

HUIZEN Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag de begroting gepresenteerd met een extra stijging van de ozb met 9 procent voor 2021. Dit boven op de verhoging van 2,3 procent die vanwege de inflatie al nodig was. Daarnaast zijn er grote bezuinigingen op komst, waarbij een opvallende is het afbouwen van de subsidie voor de Huizerdag in vier jaar tijd.

Naast een verhoging van de ozb krijgen inwoners ook te maken met een stijging van de afvalstoffenheffing met ongeveer 9,7 procent ten opzichte van 2020. Ook de rioolheffing gaat omhoog. In het tarief is rekening gehouden met de verhoging van 2,3 procent voor inflatie. De jaarlijkse extra verhoging van de rioolheffing die nodig is vanwege toekomstige investeringen is bepaald op 0,6 procent.

Wethouder Bert Rebel: “We komen fors geld tekort in ons huishoudboekje doordat we veel moeten toeleggen in het Sociaal Domein, met name op de jeugdzorg en de Wmo. We krijgen hiervoor te weinig geld van het Rijk. Dat betekent een tekort van 3 miljoen euro nu en in de jaren erna als we niets doen.”

Omdat een gemeente een sluitende begroting moet hebben, is de gemeente de boeken in gedoken en weken bezig geweest om in alle hoeken en gaten te kijken waar eventueel nog kan worden bezuinigd.

3

Afbeelding