Vincent Ohlrichs van het Toegankelijkheidspanel rijdt nu makkelijk onder een hoge tafel in Wijkcentrum 't Vûronger.
Vincent Ohlrichs van het Toegankelijkheidspanel rijdt nu makkelijk onder een hoge tafel in Wijkcentrum 't Vûronger. Foto: Carin van den Berg

Wijkcentrum ‘t Vûronger is nu nog toegankelijker voor iedereen geworden

Een ringleiding, aanpassingen aan drempels, hogere tafels en een invalidentoilet. Dingen die ervoor zorgen dat de drempel van een wijkcentrum figuurlijk ook lager wordt.

HUIZEN Wijkcentrum ‘t Vûronger aan de Schoolstraat is nu nog toegankelijker dan voorheen. Door onder andere kleine drempelaanpassingen, hogere tafels, aanpassingen aan het invalidentoilet en een ringleiding is het voor meer mensen mogelijk om mee te doen aan activiteiten. “Daardoor is de drempel letterlijk ook lager geworden”, aldus Vincent Ohlrichs, voorzitter van het Toegankelijkheidspanel in Huizen en zelf berijder van een rolstoel.

Huizen is Koplopergemeente als het gaat om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Nu kan niet alles tegelijkertijd aangepakt worden, dus werden er prioriteiten gesteld. Het Toegankelijkheidspanel gaf aan dat het belangrijk is dat de wijkcentra nog meer toegankelijk worden, zodat nog meer mensen deel kunnen nemen aan de activiteiten die daar plaatsvinden.

Ongehinderd

De gemeenteraad stelde daar ook geld voor beschikbaar. “Er is een onafhankelijke keuring aan voorafgegaan van Ongehinderd”, legt Natascha Halici uit, die namens de gemeente Huizen de aanpassingen coördineert en het toegankelijkheidsbeleid ondersteunt. “Daarnaast vloeien deze werkzaamheden ook voort uit de inclusieagenda 2018-2019.”

Ringleidingen

“In diverse wijkcentra zijn al ringleidingen aangelegd. Hier kunnen mensen met een gehoorapparaat inloggen, zodat zij activiteiten als vergaderingen of concerten kunnen volgen zonder last te hebben van omgevingsgeluid. Dat stond niet in het rapport van Ongehinderd, maar vonden de gemeente en het Toegankelijkheidspanel een goede aanvulling.”
Vincent: “Het hoeven niet altijd dure aanpassingen te zijn. Soms kunnen simpele aanpassingen al het verschil maken, zoals drempelhulpen. In het Toegankelijkheidspanel zitten ervaringsdeskundigen zoals ik en wij denken graag mee met organisaties en bedrijven hoe zij ervoor kunnen zorgen om voor iedereen toegankelijk te zijn.”
Natascha: “Of meer contrast aanbrengen bij een knop, zodat mensen met minder zicht die beter kunnen zien. Omdat de mensen van het Toegankelijkheidspanel hier zelf ervaring mee hebben, is het goed om hen erbij te betrekken.”
“Starten met de buurthuizen is ook een mooi beginpunt, omdat mensen elkaar daar op een laagdrempelige manier kunnen ontmoeten en ook mensen met een beperking daar een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. We willen immers dat iedereen meedoet.”

'Soms kunnen simpele aanpassingen al het verschil maken'

Wijkcentra

De aanpassingen in ‘t Vûronger zijn nu klaar. Natascha: “We zijn ook al bezig met de andere wijkcentra. In de Meentamorfose zijn al wat dingen aangepast en het Holleblok en Connect volgen. Voorlopig is ervoor gekozen om bij de Draaikom nu nog niets te doen. Vincent: “Dit wijkcentrum is gelukkig ook al deels goed toegankelijk.”
Vincent legt uit dat toegankelijkheid niet alleen gaat om fysiek ergens te kunnen komen, maar ook om ook informatie tot je te kunnen nemen. “Er zijn heel veel mensen die naar het Jeugdjournaal kijken omdat het nieuws daar goed voor ze te volgen is. Wij pleiten er ook voor dat posters of websites waar informatie op staat in toegankelijke taal zijn geschreven en wijzen erop dat er ook nog analfabeten zijn.”

Bewust maken

Zowel hij als Natascha wil mensen ook bewust maken van al deze dingen. Natascha: “Als je zelf geen beperking hebt, loop je er niet tegenaan.” Vincent: “Daarom heb ik op verzoek van de gemeente het Toegankelijkheidspanel samengesteld. Daarin zitten mensen met diverse beperkingen: mensen die blind zijn, slecht lopen of horen of in een rolstoel zitten. Met de hele groep bekijken wij dan de toegankelijkheid.”
Op de website van de gemeente Huizen staat informatie over hoe de gemeente en het Toegankelijkheidspanel aan die toegankelijkheid een bijdrage willen leveren. Natascha: “Het is niet meer van deze tijd. Iedereen moet overal aan mee kunnen doen. Dat staat ook in het verdrag van de Verenigde Naties.”

Bijdragen

Vincent: “Mensen met een beperking die ook willen bijdragen aan een betere toegankelijkheid zijn van harte welkom om mee te doen aan het Toegankelijkheidspanel. Zij kunnen mailen naar toegankelijkheidspanel@huizen.nl.”
"Wij werken ook graag samen met bedrijven en instellingen om ze te helpen bij het toegankelijk maken. Dan hoeven zij niet opnieuw het wiel uit te vinden. Ook zij kunnen ons via hetzelfde mailadres benaderen.” Daarbij vindt hij het vooral belangrijk dat iedereen kijkt naar de mens achter de beperking. "We zijn met zijn allen op weg naar een mooie inclusieve samenleving in Huizen en dat moeten we zo houden.”