Burgemeester Niek Meijer en politiechef Carmen van den Bogaert.
Burgemeester Niek Meijer en politiechef Carmen van den Bogaert. Foto: Bob Awick

Burgemeester en politiechef gingen live tijdens sessie over veiligheid

Het was de eerste keer dat de burgemeester en de politiechef op deze wijze ingingen op vragen over hun werkgebied. Best moeilijk als je tegen een scherm aan zit te praten.

vervolg voorpagina

HUIZEN Kijkers kregen thuis tijdens de livesessie van burgemeester Niek Meijer en politiechef Carmen van den Bogaert de tijd om de pollvraag te beantwoorden en Niek Meijer ging ondertussen in op het verschil tussen objectieve veiligheid en subjectieve.

“Toen ik hier net begon als burgemeester bleken de objectieve cijfers te passen bij een gemeente als deze. De subjectieve veiligheid, hoe inwoners zich voelen, was lager dan het landelijk gemiddelde.”

Opvallend gegeven

“Een opvallend gegeven en dat is iets waar ik me de komende jaren ook mee bezig wil houden. Overigens zien we nu al dat die subjectieve veiligheid aan het stijgen is. Dat meten we met een monitor, waarbij inwoners vragen over veiligheid beantwoorden”, legde hij vervolgens uit.
Carmen van den Bogaert nam het vervolgens op zich om de uitslag van de pollvraag te bespreken. Ruim een meerderheid, 67 procent, gaf een 8, 33 procent een 5. “Overall genomen kun je concluderen dat mensen die kijken en meeluisteren zich veilig voelen.”
Inwoners die via Zoom meededen aan de sessie konden zelf ook in beeld komen en hun vragen live stellen. Twee van hen deden dat ook. Zij hadden met name vragen die heel direct op hun eigen buurt en omgeving sloegen. Via chat en Facebook werden ook vragen gesteld en zo veel mogelijk beantwoord.

Hangjongeren

Twee derde van de kijkers van de sessie voelt zich veilig

Een onderwerp dat ook aan bod kwam was hangjongeren. “Jongeren hebben vaak een niet te verstouwen energie en zijn zich soms er niet van bewust dat ze luidruchtig zijn en overlast veroorzaken. Ik loop vaak naar zo’n groep toe, maak dan even kennis en vraag of ze zich er bewust van zijn”, liet de burgemeester weten.
Carmen van den Bogaert kon zich voorstellen dat niet iedereen dat even makkelijk doet. “Meld overlast wel altijd. Wij kunnen alleen maar wat doen als u het meldt. Dan kunnen we eens langsrijden. In de huidige tijd van corona merken we dat jongeren meer in de openbare ruimte zijn en dat moet kunnen, maar dat mag geen overlast geven.”
Ze bevestigde ook dat mensen altijd melding kunnen maken van zaken bij de politie. Ook bijvoorbeeld van vernieling. “Soms zien we een trend daardoor. En als er niet meteen een dader in beeld is, kunnen we het misschien wel koppelen aan een andere vernieling. Dan kan de schade verhaald worden.”

Moeilijk

Na afloop blikten de burgemeester en politie nog kort terug op de onlinesessie. "Het ging de eerste 5 à 10 minuten wat rommelig. Daarna ging het gelukkig lopen”, aldus burgemeester Niek Meijer. "Je wilt eigenlijk dat het een lopend gesprek is en dat is best moeilijk als je tegen een scherm aan zit te praten”, vulde de politiechef aan.
"Het was ook best intensief. Je krijgt een vraag en dan wil je doorvragen, maar dan moet je even wachten op het antwoord. Dan moet je steeds schakelen”, aldus de burgemeester.
Wie nog vragen heeft naar aanleiding van de sessie kan die stellen onder de Facebookpost of bij veilig@huizen.nl. Zowel de gemeente als de politie kijkt daar nog naar. "Ook kunnen mensen die een vraag aan de politie hebben die ook altijd stellen op de Facebookpagina van Politie Huizen of bellen via 0900-8844”, aldus de politiechef.

Een uitgebreider verhaal staat op NieuwsbladvoorHuizen.nl.