Sneller steun na huiselijk geweld

HUIZEN Als een kind slachtoffer of getuige is van huiselijk geweld en de politie constateert dit, dan krijgen scholen binnen een dag een melding. Dat is het idee achter Handle with Care dat sinds maandag als proefproject op elf scholen in Huizen is gaan draaien. “Normaal ging er veel tijd overheen, maar met deze directe melding kunnen we meteen hulp bieden en kijken wat het kind nodig heeft”, vertelt Else Linde, directeur van de Van der Brugghenschool.

Haar school is één van de elf scholen die meedoet aan de pilot van de Regio Gooi en Vechtstreek en is een samenwerking tussen politie, scholen, Veilig Thuis en de leerplicht. Binnen 24 uur na ernstig huiselijk geweld gaat er een Handle with Care-melding naar een contactpersoon van de school; een signaal dat er met het betreffende kind iets voorgevallen is. Nu is het nog zo dat vaak eerst via de politie een melding naar Veilig Thuis gaat en dan pas via een wijkteam een melding naar school gedaan wordt. “En dat terwijl school vaak de veilige haven is voor de kinderen die in deze situaties zitten”, vertelt Linde.
Haar school, onderdeel van de Ichthus-scholen, was dan ook tijdens de coronalockdown open voor kinderen die dat nodig hadden. "Ik heb kinderen thuis opgehaald omdat school voor hen een rustpunt was. Hoeveel kinderen het zijn? Het zijn er altijd meer dan je denkt en elk kind is er één te veel.” Lees verder pagina 3.