Eric Vos.
Eric Vos. Foto: Familie Vos

Afscheid van 'meesterknecht' Eric Vos

Met een indrukwekkende erehaag, geheel in stijl in fietstenue en met fiets, heeft Wieler Toer Club Huizen vorige week vrijdag afscheid genomen van bestuurslid/secretaris en fervent fietser Eric Vos.

HUIZEN De sportieve Huizer overleed zondag 25 oktober aan zijn verwondingen na een noodlottig fietsongeval eind september in de bossen bij de Sijsjesberg.

Daarmee kwam er op 65-jarige leeftijd een einde aan het leven van Eric Vos. De geboren en getogen Huizer was ook wel bekend als de zoon van 'Jan van Klaas van Emmetje'. Hij was derde uit een gezin van vijf en woonde zijn hele leven in Huizen. Zijn vrouw Erna leerde hij in Hilversum kennen.

Vrijwilliger

Eric Vos was niet alleen een enthousiast wielrenner en mountainbiker, maar was ook actief bij 'zijn' voetbalclub SV Huizen. De laatste jaren niet meer als actief speler en jeugdtrainer, maar wel als enthousiast supporter, vrijwilliger achter de bar en sinds vorig jaar ook als mede-organisator van het schoolvoetbaltoernooi.

Bescheiden

Ook atletiek had zijn hart veroverd en bij AV Zuidwal was hij jarenlang te vinden, totdat blessures roet in het eten gooiden. Om zijn lichaam wat te ontlasten ging hij fietsen en werd hij lid van Wieler Toer Club (WTC) Huizen. Al snel was hij ook daar te vinden aan de andere kant van de vereniging: het stimuleren van jongeren om te fietsen en later als secretaris. Verder was Eric Vos degene die veel routes uitzette. "Hij werd vaak vergeleken met een meesterknecht, stond altijd voor iedereen klaar. De buurman helpen met een klus, wat voor de vereniging doen. Dat vond hij heel normaal", vertelt zijn oudste dochter Inge.

Een week voor zijn overlijden had ze nog een gesprek met haar vader. "Ik vroeg hem waar hij trots op was. Hij noemde mij en mijn zus, zijn vijf kleinkinderen, onze moeder... Maar hij kon zelf niet bedenken waar hij bij zichzelf trots op was. Hij was zo bescheiden." Zijn overlijden bracht dan ook een enorme schok teweeg in Huizen.

Betrokken

Eric Vos was niet alleen een bekend gezicht in de sportwereld, maar was ook zeer betrokken bij familie, vrienden en kennissen. En een trouwe werknemer. Hij werkte al 40 jaar bij visgroothandel Jan van As en was juist de laatste tijd minder gaan werken om alvast deels te gaan genieten van het aankomende pensioen volgend jaar.

Eerbetoon

Nog 'even een rondje fietsen' met zijn schoonzoon en buurman bleek eind september zijn laatste ronde te zijn. In het bos kwam zijn wiel onder aan een afdaling verkeerd terecht en daardoor werd hij gelanceerd. "Hij voelde meteen dat het niet goed was, hij voelde niks meer. Een hoge dwarslaesie was het gevolg, waarbij hij grotendeels verlamd was geraakt en ook bleek dat zijn middenrif beschadigd was waardoor ademhalen beperkt mogelijk was. Het was geen kwestie van 'beter uitkijken', mijn vader was geen waaghals, dit was gewoon pech", vertelt Inge. De familie is later nog gaan kijken en ontdekte in het bos een schansje dat mogelijk door regen nat geworden was. De familie heeft dit schansje verwijderd. "Wij krijgen onze vader en man niet terug, maar hopelijk voorkomt dit meer ongevallen."

Inge besluit: "Er zijn plannen vanuit de WTC en zijn broer Cees om volgend jaar misschien voor mijn vader een mooie toertocht uit te zetten: de Eric Vos Meestertocht. Dat zou een prachtig eerbetoon zijn aan mijn vader."