Een deel van de groep mensen die zich druk maakt over het onderhoud. Rechts Bert Gooijer.
Een deel van de groep mensen die zich druk maakt over het onderhoud. Rechts Bert Gooijer. Foto: Bob Awick

Protestgroep wil dat gemeente Oude Begraafplaats beter onderhoudt

Hoog opgeschoten gras en mulle zandpaden in augustus. Een protestgroep vraagt mensen die zich ook ergeren aan het onderhoud van de Oude Begraafplaats zich te melden.

HUIZEN Bert Gooijer is zich de laatste tijd gaan ergeren aan de onderhoudssituatie van de Oude Begraafplaats aan het Prins Bernhardplein 1. Inmiddels is hij niet meer de enige. Met enkele mensen heeft hij de Protestgroep Oude Begraafplaats opgericht.

“We zoeken mensen die hetzelfde ervaren en willen er bij de gemeente op aandringen dat de begraafplaats er beter uit gaat zien. Wij koesteren die plek. Daar liggen onze dierbaren. Die verdienen een mooie plek. En wij als we er later liggen ook.”

Onderzoek

De groep is niet zomaar naar de krant gestapt. Bert heeft uitgebreid onderzoek gedaan en gesproken met onder anderen Piet en Wim Boor. Geen familie van elkaar, al is Wim wel weer familie van Bert. “Je komt elkaar zo eens tegen en dan heb je het erover en ik bleek dus niet de enige te zijn.”
Ook zijn ze al bij wethouder Marlous Verbeek geweest om te praten over de situatie. “We kregen een beetje het gevoel dat we met een kluitje het riet in werden gestuurd en werden er verdrietig van. We hadden het gesprek met zijn drieën goed voorbereid en wat vragen opgeschreven. Volgens mij weten ze niet eens hoe het er op de begraafplaats uitziet.”

Oorlogsgraf

Zo wees de groep niet alleen op het persoonlijke belang dat zij hebben bij de begraafplaats, maar ook op het oorlogsgraf van de in de Tweede Wereldoorlog gefusilleerde Klaas Snel, Arie de Waal en Jan Brands. “We hebben in de krant gelezen dat een aantal onderdelen van de begraafplaats monumentaal zijn en behouden worden, maar ook daar is geen geld voor.”
Uiteindelijk, na een gesprek met de wethouder en lang wachten op vragen die nog per mail zouden worden beantwoord, kreeg de groep van de gemeente te horen dat die niets aan de situatie gaat veranderen. “Dat betekent dat straks de begroeiing weer hoog staat en de zandpaden mul zijn, zodat oudere mensen en mensen die slecht ter been zijn moeilijk hun eer aan de overledenen kunnen betonen.”

Geen gezicht

Bert laat foto’s zien die hij op 13 augustus heeft gemaakt. “Kijk, hier liggen Molukkers begraven. Dat is toch geen gezicht”, doelt hij op het opgeschoten gras, waardoor je niet meer ziet waar eventueel graven liggen zonder steen. Over een graf lopen getuigt namelijk niet van respect en dat wil je als bezoeker vermijden.

Zandpaden

Ook laat hij zien hoe mul de zandpaden zijn. “In de zomer was er een echtpaar waarvan een van de echtelieden in een rolstoel zit. Ik heb geholpen, want alleen konden ze niet bij het graf komen.” Volgens hem zou de gemeente deze paden niet willen aanpassen omdat mensen tegenwoordig langer zijn en graven onder de paden door lopen.

Afkopen onderhoud

De leden van de groep spraken met wel 40 tot 50 mensen. Daarbij kwam ook het afkopen van het onderhoud van de graven aan bod. “In het verleden kon je het onderhoud aan een graf voor onbepaalde tijd afkopen. Dat had mijn vader ook gedaan. Toch kreeg hij in 1997 weer een aanslag om te betalen”, vertelt Bert.
“Bij het uitzoeken bleken een tante van mijn vrouw en een tante van mij ook zo’n brief te hebben gehad. Dat hebben we toen uitgezocht met de gemeente. Het archief bleek een puinhoop en uiteindelijk zijn deze aanslagen kwijtgescholden, maar ik ben benieuwd of anderen dit ook hebben meegemaakt.”

Emotioneel

Hij legt uit dat een dergelijke aanslag heel emotioneel kan zijn. “Bijvoorbeeld als het gaat om het graf van je kind. Een aantal mensen in de groep is ook al wat ouder en het raakt ons echt dat de gemeente niet zorgvuldiger met de begraafplaats omgaat. Het is Huizer erfgoed en is verankerd in onze gemeenschap.”
De Protestgroep Oude Begraafplaats roept mensen op die zich ook ergeren aan het onderhoud dat te melden via gobe9648@gmail.com of telefonisch via 035-5253253 of 06-18710849. “Het plan is om half januari bij elkaar te komen met inachtneming van de coronamaatregelen en te overleggen wat we kunnen doen om de gemeente te bewegen de situatie te verbeteren.”

Op onze website NieuwsbladvoorHuizen.nl staat een uitgebreider verhaal met een reactie van de gemeente. Hier staan ook foto's die in augustus zijn gemaakt.