Graven van Molukkers op de Oude Begraafplaats.
Graven van Molukkers op de Oude Begraafplaats. Foto: Bert Gooijer

Molukse families sluiten zich aan bij actie voor beter onderhoud Oude Begraafplaats

HUIZEN Diverse Molukse families hebben zich aangesloten bij de actie om beter onderhoud te krijgen op de Oude Begraafplaats. Dat laat Bert Gooijer namens de actiegroep weten. Hij heeft hier contact overgehad met Max Wattimena, die inmiddels ook tot de groep is toegetreden.

“In 1951 heeft de heer J.W. Nendissa, een van de weinige Nederlandssprekende KNIL-militairen en Kampraadvoorzitter, aan de gemeente Huizen verzocht om een stuk grond beschikbaar te stellen voor Molukkers, toen Ambonezen genoemd, die zijn overleden”, legt Max Wattimena uit.
“Sinds de eerste begrafenis in 1951 is het stukje grond gelijk rechts op de begraafplaats een locatie waar Molukkers werden begraven en waar door de families geen huur of eigendomsrechten hoefden te worden betaald. We hebben het steeds ‘Grond van de Domeinen’ genoemd."

Inmiddels heeft de actiegroep opnieuw een gesprek met de gemeente op de agenda staan. Dit gesprek vindt 21 januari plaats. Vervolgens zullen zaterdag 23 januari een aantal bijeenkomsten plaatsvinden met mensen die zich hebben gemeld naar aanleiding van het verhaal van de actiegroep in het Nieuwsblad voor Huizen. "We gaan dat in sessies doen. De eerste is van 13.00 tot 15.00 uur en de tweede van 16.00 tot 18.00 uur in 't Visnet", laat Bert Gooijer van de actiegroep weten. Mensen die zich ook ergeren aan het onderhoud van de begraafplaats en deel willen nemen aan een van de gesprekken, kunnen zich melden bij de Protestgroep Oude Begraafplaats via gobe9648@gmail.com, via 035-5253253 of via 06-18710849.

Lees een uitgebreider verhaal op NieuwsbladvoorHuizen.nl