De zakken zouden niet meer gratis zijn als iedereen een container zou hebben.
De zakken zouden niet meer gratis zijn als iedereen een container zou hebben. Foto: MHCW

Nog een jaar gratis pmd-zakken in de supermarkt

HUIZEN De gele pmd-zakken blijven nog een jaar langer in de supermarkt verkrijgbaar. Eerder was gemeld dat de distributie van de gratis zakken zou worden stopgezet.

‘In het regionale uitvoeringsprogramma Van Afval Naar Grondstof is opgenomen dat het verstrekken van pmd-zakken stopt zodra de inwoners toegang of de beschikking hebben tot een pmd-container. De ‘gele zak’ zou tijdelijk, alleen gedurende de implementatiefase, worden verstrekt’, meldt wethouder Bert Rebel in een memo aan de gemeenteraad. De gemeenteraad van Huizen had daar vragen over gesteld en bleek niet de enige in de regio.

Besparing

Met het stoppen van de distributie van de pmd-zakken via supermarkten is een jaarlijkse besparing van ongeveer € 100.000 gemoeid. De uitgifte van pmd-zakken via de GAD-stations en gemeentehuizen zou daarbij dan wel gehandhaafd blijven.

Het stoppen met het verstrekken van de pmd-zakken heeft mogelijk een negatief effect op het gescheiden aanbieden van pmd door de inwoners. Niet is bekend hoe groot dit effect kan zijn. Indien de hoeveelheid gescheiden pmd zou afnemen en daarmee samenhangend de hoeveelheid restafval zou toenemen, nemen de kosten van de afvalinzameling toe. Dit gaat dan ten koste van het besparingseffect.

'Naar verwachting vindt eind 2021 besluitvorming plaats over de wijze van inzameling van pmd in de toekomst. De distributie van pmd-zakken kan op dat moment opnieuw overwogen worden', aldus de memo.