Januari: De bibliotheek bestaat 100 jaar.
Januari: De bibliotheek bestaat 100 jaar. Foto: Bob Awick

Het jaar 2020
in twaalf foto's uit onze krant

HUIZEN Het is de week van de jaaroverzichten. Wij pakten onze kranten van dit jaar er nog eens bij en maakten dit overzicht van opvallende momenten uit het nieuws uit Huizen. Corona overheerste dit jaar en er is nog meer om op terug te blikken.

Januari

Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum bestaat dit jaar 100 jaar. In het begin van het jaar werd nog met trots aangekondigd dat er 100 dagen feest zou worden gevierd. Door het coronavirus zijn veel activiteiten helaas in het water gevallen.

Februari

In de maand waarin de raad de prioriteiten van de kustvisie kan vaststellen - de natuurlijke zwemvijver bij de Wedekuil, het gebiedsontwerp strand en Zomerkade en het strandpaviljoen met seizoensgebonden horeca - roert de eigenaar van The Beach zich in de discussie. Hij heeft de inspraak gemist, maar had al eerder aangegeven dat hij een strandpaviljoen wilde runnen.

Maart

Het coronavirus heeft ook Huizen in de ban. De eerste meldingen komen binnen en ook de eerste sterfgevallen worden gemeld. Alles wordt anders vanaf deze maand. De kuchschermen in de supermarkt zijn een van de eerste zichtbare maatregelen.

April

Een chauffeur die onwel is geworden rijdt op hoge snelheid door de Kerkstraat. Daar rijdt hij fietsen omver. Zijn bizarre rit eindigt uiteindelijk op het Oude Raadhuisplein. Door een wonder zijn er maar twee gewonden gevallen, de chauffeur zelf en een fietsster.

Mei

Dit jaar zou 75 jaar vrijheid groots gevierd worden. Onder andere met een tentoonstelling 75 jaar Vrijheid van de deelnemers aan de Atelierroute. Het programma wordt deels online afgewerkt, net als deze tentoonstelling.

Juni

De Stichting Huizer Botters mis veel inkomsten door de coronamaatregelen en start de actie 'Help de Huizer Botters'. De botters zijn onder andere te zien in het dorp, de Oostermeent en in buurdorp Blaricum. De actie levert genoeg geld op om het meest noodzakelijke onderhoud te kunnen uitvoeren.

Juli

De eerste permanente blauwe tegel van 'Houd de lijn vrij' wordt neergelegd. Op de tegel staat een persoon met een herkenningsstok en blindegeleidestroken en duidelijk het woord 'Vrijhouden'. Dit om mensen er aan te herinneren dat mensen met een visuele beperking deze lijnen nodig hebben om ergens te komen.

Augustus

Jongeren tussen de 13 en 18 jaar konden in het kader van het project Jeugd aan Zet deze zomer een aantal sporten en de workshop volgen en een workshop over fake nieuws van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Dit om enige verlichting te bieden in coronatijd. Als tegenprestatie kregen zij een bon van 50 euro die bij lokale ondernemers kan worden gebruikt.

September

Het Huizer Melkmeisje is weer teruggeplaatst op haar vertrouwde stek op het Oude Raadhuisplein. Deze keer staat ze er bovendien onder cameratoezicht. Het beeld is ruim een jaar weggeweest voor reparatie, nadat het beschadigd raakte aan haar neus, wang en vingers. De reparatie kostte 8.070 euro.

Oktober

De GGD opent een tweede coronateststraat op de parkeerplaats van Sijsjesberg in Huizen. Hierdoor wordt de testcapaciteit in de regio vergroot. Er kan daarmee opgeschaald worden naar zes lijnen. Inmiddels zijn er vier in gebruik en is bekend geworden dat het vaccineren ook in Huizen gaat plaatsvinden, maar dan op de Amersfoortsestraatweg bij Visio.

November

Dieke de Jong (17) uit Huizen wordt verrast met de eerste prijs voor de categorie Dans van Kunstbende 2020. Jong talent van 13 tot 18 jaar krijgt bij Kunstbende de kans hun talent te ontwikkelen en te exposeren. Met een vijfminutendans die de tegenstelling tussen chaos en structuur moet verbeelden, wist Dieke de jury te imponeren.

December

Het kabinet stelt op stel een sprong een strenge lockdown in. Ook in Huizen barst een stormloop op winkels en kappers los. Deze lockdown duurt vooralsnog tot 19 januari. De piek aan besmettingen is ook in Huizen merkbaar. Verzorgingstehuis De Bolder zit na een stevige corona-uitbraak met het handen in het haar en is naarstig op zoek naar handen aan het bed.

Februari: Eigenaar van The Beach wil graag dichter bij het strand serveren.
Maart: De eerste maatregelen tegen het coronavirus: kuchschermen bij de Lidl
April: Een ravage op het Oude Raadhuisplein.
Mei: 'Geverfde vogel' van Betty Boor uit de tentoonstelling 75 jaar vrijheid.
Juni: Een botter op het droge om geld in te zamelen.
Juli: De eerste tegel van 'houdt de lijn vrij' wordt gelegd.
Augustus: Jongeren volgen een workshop Fake News.
September: Het Melkmeisje is na een jaar afwezigheid weer terug.
Oktober: De tweede coronateststraat van de GGD bij Sijsjesberg.
November: Dieke de Jong wint de categorie Dans bij de Kunstbende.
December: Een run op de winkels voor de strenge lockdown.