De Bolder heeft hulp nodig.
De Bolder heeft hulp nodig. Foto: Bob Awick

Voorlopig geen hulp Defensie voor De Bolder

HUIZEN Verpleeghuis Vivium De Bolder kan voorlopig niet rekenen op steun van Defensie voor de zorg van bewoners. Dat zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek. Het verzorgingstehuis zit met de handen in het haar na een heftige corona-uitbraak onder bewoners en personeel.

Bij veel verpleeg- en verzorgingshuizen in ‘t Gooi en de Vechtstreek is de druk op de zorg hoog vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen. Bovendien zitten veel medewerkers daarom thuis. Een probleem waar zo een, twee, drie geen oplossing voorhanden is.

Vier militair verzorgenden

Bij De Bolder in Huizen is de druk dusdanig hoog dat zij aan Defensie heeft gevraagd om bij te springen. Daarom werd er maandag een aanvraag ingediend voor vier militair verzorgenden: twee verzorgende individuele gezondheid en twee verpleegkundigen.
Maandagavond kwamen de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s en minister Ferdinand Grapperhaus van Veiligheid en Justitie bijeen om de kwestie te bespreken. Ook in andere regio’s, met name Groningen en Twente, speelt namelijk dit probleem. Extra hulp werd wel aan deze regio's toegezegd na inventarisatie van wat er nodig was. Helaas bood dat geen soelaas voor De Bolder. Hier is nog geen zicht op extra hulp.

Geen extra hulp

Dinsdagmorgen zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek dat de aanvraag van De Bolder nog altijd loopt. Dat betekent dat er op korte termijn geen extra hulp komt van Defensie.

Vooral handen aan het bed zijn nodig door tekort personeel

Hoge nood

Gezien de hoge nood is een snelle oplossing een must. Daarom zijn de betrokkenen - onder meer de veiligheidsregio, GGD en de zorginstelling zelf - momenteel druk doende met het vinden van een oplossing. Die zou er woensdag moeten zijn.
Een oproep werd zelfs gedaan bij de brandweer en het Rode Kruis, maar woensdag was er nog steeds geen oplossing gevonden voor het verzorgingstehuis, liet de Veiligheidsregio desgevraagd weten.

Oproep Facebook

Lisette Otto, zelf werkzaam in een verpleeghuis in Hilversum en woonachtig in Huizen, ziet het met lede ogen aan. Zij plaatste daarom een oproepje in de Coronahulpgroep in Huizen met de vraag of mensen konden helpen. "Ik kan zelf niet bijspringen, dat mag niet, maar hoop dat er in Huizen nog wat mensen zijn die dat wel kunnen doen. Ze zijn met name op zoek naar handen aan het bed. Het moeten dus wel mensen met een zorgachtergrond zijn."

Hoogste prioriteit

Hoewel De Bolder nu de hoogste prioriteit krijgt, erkent de zegsvrouw van de GGD dat het probleem in deze regio groter is. Ook in andere verpleeghuizen is de nood hoog. Daarom wordt er ook ‘breder' gekeken om zo een oplossing te vinden voor de langere termijn. Het is namelijk niet de bedoeling dat er een Domino-effect ontstaat als ook andere verpleeghuizen extra hulp nodig hebben.