Het bijzondere 'kasboek'.
Het bijzondere 'kasboek'. Foto: Historische Kring Huizen

Een ongewoon gewoon schrift

Sinds kort is op de nationale kijkbuis te zien hoe vaderlanders spullen uit eigen huis naar Paleis Soestdijk brengen voor een plekje binnen een nationaal museum. Deskundigen beoordelen of de aangedragen voorwerpen een plaats in de historische ‘eeuwigheid' verdienen. Als Nederlanders zijn we in tijden van nood niet alleen goed in het hamsteren van bijvoorbeeld toiletpapier, maar in zowel kwade als goede dagen ook in het hamsteren van spulletjes, bric-à-brac, van eierdoppen tot bierdoppen. Het schijnt dat wij de meeste particuliere musea ter wereld hebben.
Als Historische Kring krijgen we ook doorlopend spulletjes die betrekking hebben op ons dorp. Helaas kunnen we die niet tentoonstellen: we hoeven geen Soestdijk, maar een ruimte met de omvang van een koninklijke garage zou al mooi zijn. Intussen bewaren wij in afwachting op betere tijden al wat u brengt zorgvuldig.
Onlangs kwamen we via de zusterkring uit Bussum in bezit van een merkwaardig schrift. Eigenlijk meer een langwerpig soort kasboek. Aan de binnenzijde van de harde kaft staat met zwierige pen geschreven: ‘Inventaris van de Magazijn Artikelen van G. van As., vanaf 1 Juni 1910.' Met blauw potlood overdwars: C. Vos, 1e Woningbouwstraat 31 Huizen. Maar de inhoud betreft geen inventaris van artikelen, maar wel zou je kunnen zeggen van overleden Huizers. Te beginnen in 1931 heeft iedere gestorvene een geschreven plekje gekregen achter zijn of haar sterfdatum. Inclusief de bereikte leeftijd en soms ook met bijnamen. Ik ging op zoek naar wie ik vernoemd ben. En jawel, daar staat hij: 8 juli 1960: Klaas Vos (v Emmetje), 78 j.
Het noteren eindigt begin 1970 en nu komt het: de laatste die opgeschreven is is mijn grootmoeder: 29 januari: Jannetje Visser. Wed. v Klaas Vos (v Emmetje) 79 jr. Met rode pen en in een ander handschrift volgt dan nog: 10 februari Moeder, geb. 2.12.98, overleden 10.2.70 - 79 j.
Wie dit ‘kasboek' als zodanig heeft ingevuld? C. Vos? Wie dit weet en kan aantonen dat het hem of haar toebehoort? Meld u. Wij bewaren graag, maar zijn niet hebberig.

Klaas Vos (Klaas van Jan van Klaas van Emmetje) namens Historische Kring Huizen.