Vrouw in Huizer klederdracht bij de afgebrande kinderwagenfabriek, Melkweg hoek Valkenaarstraat, in de winter 1962-1963.
Vrouw in Huizer klederdracht bij de afgebrande kinderwagenfabriek, Melkweg hoek Valkenaarstraat, in de winter 1962-1963. Foto: Historische Kring Huizen

Huizen, toen en nu

In 't Huizers zouden we zeggen, Huizen, too en nou. Een prachtig initiatief van de Jumbo Huizen. Het is ook een heel mooi album, qua uitgave. Het ziet er gelikt uit. Ook voor de Historische Kring Huizen was dit een mooie gelegenheid om de inwoners van Huizen te laten zien wat wij onder meer in ons bezit hebben. Het is een kleine greep uit de duizenden foto's die wij hebben. Maar we hebben niet alleen foto's. Ook boeken, kaarten en allerlei gebruiksvoorwerpen en souvenirs. Alles van of over Huizen. Maar we zijn ervan overtuigd dat er onder de Huizer ingezeten nog veel foto's, voorwerpen en verhalen aanwezig zijn. Wij, als Historische Kring Huizen, zijn daar zeer in geïnteresseerd. Mocht u iets kwijt willen, denkt u dan aan ons. Toen de Huizer Courant nog wekelijks uitkwam, hadden ze de rubriek Oud Huizen in beeld. Vele foto's werden daar gebracht. Maar de HC is niet meer. Mocht u nu nog met foto's in uw maag zitten: u kunt ze bij de HKH kwijt. Een telefoontje of mailtje en ik kom ze ophalen. Brengen gaat op dit ogenblik helaas niet. Ik denk dat u wel een idee heeft hoe dat komt. Het archief is coronadicht.
Waar wij ook zeer in zijn geïnteresseerd, zijn verhalen. Over hoe men in vroegere jaren dingen beleefde. Hoe het eraan toeging in de buurt waar u woonde, of misschien nog woont. Over werk, de vooruitgang, het boerenleven, de visserij. Kortom, het maakt niet uit waar het over gaat, of het kort of lang is. Alles is goed, zolang u het maar opschrijft. En 'dankzij' corona hebben de mensen heel veel tijd over. Je kan nergens heen. De winkels zijn dicht en om 21.00 uur mag je niet eens meer naar buiten. Dus tijd genoeg om wat op papier te zetten. Omdat bijna niemand wat opschrijft, gaat er heel veel kennis over het verleden verloren. Maar nu heeft u de kans en ik zou zeggen: pak hem. Ik hoop vele reacties te mogen ontvangen. Dus minsen, doë je besten. O ja, voor slechts € 15 per jaar bent u lid van de Historische Kring Huizen.

Namens de Historische Kring Huizen, Klaas Schipper. Grenspad 58, 035-5260066, klaas,schipper@wxs.nl