Piet Hein Koning deed in 2018 met Healthy Earth mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Huizen.
Piet Hein Koning deed in 2018 met Healthy Earth mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Huizen. Foto: Bob Awick (archief)

Healthy Earth ervaart tegenwerking

Inwoner Huizen vecht uitsluiting Tweede Kamerverkiezing aan

Uiterst onrechtvaardig. Dat vindt Piet Hein Koning, IT-specialist uit Huizen en lijsttrekker van de politieke partij Healthy Earth, die mee wil doen aan de landelijke verkiezingen. De Kiesraad sloot zijn partij uit voor deelname aan de parlementsverkiezing vanwege een verkeerd ingediende kandidatenlijst.

Koning legde de kwestie vandaag voor aan de Raad van State en die moet nu beoordelen of Healthy Earth verkeerd is behandeld door de Kiesraad.

“Ik ben nadrukkelijk op het verkeerde been gezet”, stelt Piet Hein Koning. Hij kwam eerder bij de Kiesraad met twee kandidatenlijsten van zijn partij. Op de ene stond de naam van Koning en een andere kandidaat. Maar die trok zich terug, waarna Koning ook een lijst overhandigde met alleen zijn naam erop.

‘Ik ben nadrukkelijk op het verkeerde been gezet’

De Kiesraad-medewerkers vertelden Koning dat ze die laatste lijst moesten hebben. Dat blijkt achteraf een fatale fout, die Koning wordt aangewreven. Volgens de Kiesraad zijn de verklaringen van steunbetuigers van de partij gegeven voor twee kandidaten. De kandidatenlijst met twee kandidaten had dus moeten worden ingeleverd.

“Je kunt maar eenmalig een kandidatenlijst inleveren”, constateerde ook een van de staatsraden. “Het is vervelend dat de ingeleverde lijst niet meer hersteld kan worden. Dat staat zo in de Kieswet.” Daardoor is het ook zeer de vraag of de Raad van State hier nog iets aan kan doen.

Veel gemeenten onwetend

Maar er is volgens Piet Hein Koning nog een probleem. Op zijn tocht langs 30 verschillende steden om daar ondersteuningsverklaringen te vragen van mogelijke kiezers en een stempel daarbij van de gemeente, stuitte hij op veel tegenwerking van ambtenaren.

“Het was tegenwerking om niets”, zegt Koning. “Veel gemeenteambtenaren hebben geen weet van hoe ze moeten omgaan met zulke formulieren en verklaringen. Ik kreeg zelfs drie handhavers tegenover mij die me vertelden om ‘op te sodemieteren’.”

Piet Hein Koning meldde dit bij de Kiesraad en die vertelde de klacht neer te leggen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. De Raad van State gaat er ook naar kijken. De uitspraak volgt binnen drie dagen.