Het pand aan de Kerkstraat waar het om gaat.
Het pand aan de Kerkstraat waar het om gaat. Foto: Bob Awick

Strijd om wonen begane grond op de Kerkstraat

De eigenaar van een pand in Kerkstraat in Huizen ligt overhoop met de gemeente over de verbouw van de voorgevel. Dinsdagochtend eiste de eigenaar bij de rechtbank Utrecht alsnog toewijzing van een vergunning om de gevel te verbouwen.

Deze vergunning had de gemeente vorig jaar afgewezen, omdat de eigenaar het hele pand wil verbouwen tot woning terwijl de begane grond van het pand volgens het bestemmingsplan bedoeld is voor detailhandel of dienstverlening.

De gemeente ziet de Kerkstraat als de toegangsstaat naar het winkelcentrum van Huizen. En dit gebouw dat aan het begin van de Kerkstraat staat dient volgens de gemeente de uitstraling van een winkel te hebben om bezoekers naar het winkelcentrum te lokken.

Winkelfunctie

“Wij willen niet dat het gebouw haar winkelfunctie verliest. Boven mag er gewoond worden op de begane grond niet”, aldus een woordvoerster van de gemeente.

De eigenaren van het pand kochten het pand dat als woning werd aangeboden in 2019 met het idee het te verhuren. In eerste instantie zou er een huurder inkomen die op de begane grond een kookstudio wilde beginnen. Toen deze zich terugtrok, besloot een van de eigenaren zelf in de woning te gaan wonen.

Hij stapte naar de gemeente met het verhaal dat hij het pand tot woning wilde verbouwen. Uit eigen onderzoek was gebleken dat ook de bewoners voor hem het pand als woning hadden gebruikt. Onder meer op de begane grond waren de voorzieningen als toilet, douche en keuken gebouwd.

Bestemmingsplan

Toen een baliemedewerker van de gemeente zijn bevindingen bevestigde, ging de eigenaar met de verbouw van de woning aan de slag. Pas toen hij een vergunning aanvroeg om de gevel te mogen verbouwen, greep de gemeente in. De verbouw was in strijd met het bestemmingsplan.

Het is nu aan de rechter te beslissen over de vraag of de gemeente de begane grond van het pand terecht bestempeld als bestemd voor detailhandel of dienstverlening of dat er ook ruimte is om op de begane grond te wonen.

Begin april doet de bestuursrechter uitspraak.