Hannelore Houdijk met haar kunstwerk 'Vork in het water'.
Hannelore Houdijk met haar kunstwerk 'Vork in het water'. Foto: Bob Awick

‘NLraamkunst'

Expositiemogelijkheden zijn voor veel kunstenaars niet mogelijk door de coronamaatregelen. Het project NLraamkunst biedt kunstenaars aan, om met een kunstreproductie van hun kunstwerk, achter ramen toch te kunnen exposeren.

Dit project begint op 1 maart en drie kunstenaars exposeren dan twee maanden lang met hun werk achter 600 ramen zodat iedereen ‘coronaproef’ van de kunstwerken kan genieten. Fleur Spolidor, Hannelore Houdijk en SAM Bult zijn de kunstenaars die gevraagd zijn om mee te doen aan dit eerste project.

Passie voor schilderen

Kunstenaar Hannelore Houdijk vertelt vanuit haar atelier in Huizen dat ze het een geweldig initiatief vindt. “Als je gevraagd wordt om mee te doen aan zo’n project zeg je natuurlijk meteen ja. Schilderen is echt mijn passie en heb in mijn leven nog nooit iets anders gedaan. Op jonge leeftijd mocht ik al naar de kunstacademie in Breda en was ik een van de jongste die afstuurde. Daarna heb ik een masteropleiding aan de Dutch Art Institute in Enschede gevolgd en ben ik voor projecten naar het buitenland geweest. In mijn atelier ben ik elke dag bezig met mijn schilderijen. Toen ik jong was, heb ik veel portretten en mensen geschilderd, maar sinds 2009 ben ik begonnen met stillevens.”

“Ik was altijd al geïnspireerd door de stillevens uit de zeventiende eeuw en ben dan ook vaak naar het Rijksmuseum in Amsterdam geweest. Toch wilde ik van die stillevens een modernere versie maken door meer in te zoomen en ze feller van kleur te maken. Om een kunstwerk nog spannender en frisser te maken, heb ik servies in het water gelegd. Dat is best vreemd, maar als je geen creatieve dingen doet, kom je ook niet op nieuwe ideeën. Van dat servies in het water maak ik foto’s om het daarna te schilderen.”

‘Om een kunstwerk nog spannender te maken, heb ik servies in het water gelegd’

“Doordat het servies in het water ligt, krijg je andere vormen en lichtinval en ziet het er speels en soms abstract uit. Met mijn werk ‘Theepot in het water’ heb ik de prijs van ‘Schilderij van het jaar 2019’ gewonnen. De combinatie van het ouderwetse stilleven met servies in het water is voor mij een hele leuke combinatie. Dit is inmiddels twee jaar geleden en ik vind het nog steeds fantastisch om te doen. Om die reden heb ik nu ook gekozen om met mijn schilderij ‘Vork in het water’ mee te doen aan dit project.”

Hannelore geeft ook schilderles en is betrokken bij allerlei kunstprojecten. “Twee keer per week geef ik les in mijn atelier aan de Crailoseweg. Door de coronamaatregelen is dat gestopt maar ik weet dan de cursisten staan te springen om naar de les te kunnen komen om weer creatief bezig te zijn en om elkaar weer te zien en spreken.”

Ook is Hannelore YouTube-vlogger en maakt ze filmpjes over hoe het dagelijks leven van een kunstenaar eruit ziet. “Als je kunstenaar bent, heb je een apart beroep en merk je dat mensen nieuwsgierig zijn naar hoe je dagelijks leven eruit ziet. Het blijkt dat men het erg leuk vinden om mijn vlogs te zien en te volgen. Elke maand staat er een vlog in het digitale Kunstenaar Magazine.”

Origineel winnen

Voor het project NLraamkunst worden van het uitgekozen kunstwerk 200 mooie kunstreproductie gemaakt. De reproducties worden met de hand genummerd en als je het kunstwerk achter je raam hebt hangen, maak je kans om het origineel te winnen. Je wint het originele werk als je woont op het adres met de postcode die is bepaald en vastgelegd voordat de reproducties zijn gekocht en verstuurd. Informatie over dit project staat op www.NLraamkunst.nl. Je kunt een kunstwerk bestellen voor 25 euro opgerold in een koker of voor 22 euro in een envelop. De twee maanden daarna is er keuze uit drie nieuwe kunstwerken.

“Het is geweldig dat de kunstwerken straks achter zoveel ramen hangen. Dat geeft me echt een goed gevoel. En als je het originele kunstwerk niet wint, lijst de reproductie in om er fijn van te genieten.”