Nu de bomen weg zijn is goed te zien hoe nat het in het park is.
Nu de bomen weg zijn is goed te zien hoe nat het in het park is. Foto: Bob Awick

Zaagwerk gedaan in Bad Vilbelpark

Nat en kaal, zo ziet het Bad Vilbelpark er op dit moment uit. “Bewoners van de Vlie kunnen nu zo naar de overkant kijken”, zegt projectleider Albert Hoogenkamp. Hij laat vandaag zien wat er gebeurd is en wat er nog gaat komen bij deze eerste tussenstand van de renovatie van het park.

Bij de graffitimuur is het in de zon best lekker. “We zijn nog bezig om te kijken of we die muur ergens anders een plekje kunnen geven”, legt hij uit. Daar komt straks een jongerenhangplek. “Ik heb pas nog met omwonenden daarover gesproken. Ze vrezen overlast maar willen ook graag weten waar nou precies wat komt.”

We wandelen door het park richting de Poolvos. Onderweg wijs hij op de natte plas met bomen. “Dit gaan we straks ophogen met grond die elders uit het park wordt weggehaald. Dan komen er dwarse slootjes in te liggen voor de afwatering.”

(Tekst gaat verder na de foto)

Projectleider Albert Hoogenkamp. (Foto: Bob Awick)

Een bezoeker die zijn hond uitlaat maakt even een praatje met de projectleider en vertelt dat het best gaat, nu het park gerenoveerd wordt. Wel nat. “We hebben de stop er al uitgetrokken en het waterpeil al verlaagd”, laat Albert Hoogenkamp de man weten. Het gaat om 20 centimeter waarmee het peil verlaagd is. “Dan kunnen we er beter werken.”

De man vertelt dat er buiten de vogels ook veel eekhoorns in het park zitten. Dat vond de projectleider toen hij dat voor de eerste keer hoorde best bijzonder.  Albert Hoogenkamp legt uit dat hij voordat de renovatie begon vaak in het park te vinden was. “Ik heb toen ook heel veel mensen gesproken die hier rond liepen. Gewoon even een praatje maken. Zo kun je veel informatie krijgen en je kunt ook uitleggen wat je wilt gaan doen.” 

(Tekst gaat verder na de foto)

Hier wordt straks het fietspad verlegt en wordt een waterplas gemaakt. (Foto: Bob Awick)

De projectleider spreekt complimenten uit voor de aannemer die het zaag- en kapwerk heeft verricht. Door de natte omstandigheden was dat niet makkelijk en daarbij kwam ook nog eens de sneeuw, maar het werk is op tijd afgerond. Her en der liggen nog wel wat stronken en stukken hout die weggehaald moeten worden. Ook is nog niet overal weg wat weg moet zijn, maar dat kan later ook nog.

Vanaf de Poolvos lopen we over het fietspad naar de Kamperfoelieschool om daarna weer over het fietspad terug te lopen naar de Vlie. We passeren een rijtje hoge populieren die er al 40 jaar staan. De takken zijn gesnoeid. De fotograaf herinnert zich de bomen nog wel. “Bij boom 3 had ik vroeger een boomhut.” De bomen blijven staan.

(Tekst gaat verder na de foto)

Rechts de oude populieren die blijven staan. (Foto: Bob Awick) 

“We gaan hier de boel uitgraven en daar komt allemaal water”, legt Albert Hoogenkamp uit. De oude bomen blijven staan en komen dan aan de rand van dit nieuwe water te staan. “Ze komen nu veel beter tot hun recht, want ze stonden verscholen tussen een heleboel andere bomen.” In de nieuw te graven waterplas komt ook een groot vlonder om van het water te kunnen genieten.

Als we verder lopen, zien we veel vogels in de bomen, pimpelmezen, een boomklever en een bonte specht. Er wordt ook het hoogste lied gezongen. Tussen de goed renderende bomen, staan ook bomen die al scheef staan. “We kijken vooral naar de veiligheid. Als deze boom ooit omvalt, levert dat geen gevaar op, dus laten we hem staan.” Zo zijn alle bomen zorgvuldig geselecteerd. Afgeknapte bomen blijven ook gewoon staan, wat dat betreft is dat natuurlijk beheer.

(Tekst gaat verder na de foto)

Dood hout blijft staan tussen de levende bomen. (Foto: Bob Awick)

De buurt heeft volgens Albert Hoogkamp wel wat te kampen gehad met overlast. “We hebben wel wat klachten gehad. Een keer was de veegmachine kapot en hebben we niet kunnen vegen. Dat is inderdaad vervelend, maar daar kun je op zo’n moment ook niets aan doen.”

Over 1,5 tot 2 weken start de volgende fase, dan kan het grondwerk worden gestart en wordt er dus extra water gecreëerd en eilandjes gemaakt in het water achter de Kamperfoelieschool. Zo wordt het park stapje voor stapje aangepakt met als resultaat dat als alles volgens plan verloopt de werkzaamheden voor de zomervakantie helemaal afgerond kunnen worden.