Wethouder Bert Rebel van onder ander Milieu en Duurzaamheid.
Wethouder Bert Rebel van onder ander Milieu en Duurzaamheid. Foto: Gemeente Huizen

Wethouder Rebel: ‘We willen weten welke stappen we nog moeten zetten'

De gemeente start op 8 maart met de Energiepeiling, een digitale enquête onder inwoners. "We willen peilen waar ze enthousiast over zijn en waar ze minder over staan te trappelen."

HUIZEN Elke gemeente moet aan het einde van dit jaar aangeven in welke volgorde wijken aardgasvrij gaan worden en op welke termijn. Dat geldt ook voor de gemeente Huizen. Wethouder Bert Rebel van Milieu en Duurzaamheid wil niet over één nacht ijs gaan en inwoners daarbij betrekken.

“Ik wil weten waar we nu staan, hoe inwoners hier naar kijken en hoe we samen duurzame stappen kunnen zetten. Daarom starten we op 8 maart met de Energiepeiling, een digitale enquête waar inwoners aan mee kunnen doen.”

De wethouder Milieu en Duurzaamheid wil absoluut niet de indruk wekken dat de gaskraan op korte termijn dichtgedraaid wordt. “Dat is een lang proces en dat gebeurt niet zomaar. Eerst moet er een goed alternatief zijn. Een alternatief waar inwoners enthousiast van worden. Zonder goed alternatief gaan we die stap niet zetten.”

Hoever weg de overstap naar een alternatieve energievoorziening ook lijkt, de rijksoverheid verwacht dat alle gemeenten eind 2021 de meest voor de hand liggende alternatieve warmtevoorziening per wijk in beeld brengen. Dat gebeurt in de zogeheten Transitievisie Warmte. Bert Rebel: “We willen ook peilen in welke wijken inwoners heel enthousiast zijn en in welke wijken men minder staat te trappelen. Van die laatste groep willen we dan ook heel graag weten waarom niet? Zo wordt steeds duidelijker welke stappen we nog moeten zetten.”

De Energiepeiling is een eerste stap. Een van de vele, weet de Huizer wethouder Milieu en Duurzaamheid. "Er gebeurt heel veel op energiegebied. Zo werken we ook aan de RES. Dat is een afkorting voor Regionale Energie Strategie. Daarin beschrijven we hoe we kunnen voldoen aan de opgave van de rijksoverheid om duurzame energie op te wekken. Dat kan bijvoorbeeld door op grote daken parkeerplaatsen te overkappen met zonnepanelen. Dan staan auto's droog en wekken we energie duurzaam op. Win-win. Maar wat vinden onze inwoners? Dat gaan we dus ook vragen in de Energiepeiling. Ik hoop dat veel mensen meedoen.”

De uitkomsten van de Energiepeiling worden op 19 april besproken tijdens een digitale bijeenkomst over de Transitievisie Warmte. Inwoners van Huizen kunnen zich daar binnenkort voor opgeven. Ze ontvangen dan een link voor deelname. De digitale bijeenkomst wordt interactief. Deelnemers krijgen uitleg over de weg naar aardgasvrij en de keuzes die moeten worden gemaakt. Ook wordt verteld wat je nu al kunt doen om energie te besparen en hoe. “Maar meepraten kan ook”, zegt Bert Rebel. “Ik hoop dat veel mensen van die mogelijkheid gebruik maken, want zo raken we in gesprek.”

De Energiepeiling kan vanaf 8 maart worden ingevuld. Ga hiervoor naar www.huizen.nl/energiepeiling.

Wethouder Bert Rebel van onder ander Milieu en Duurzaamheid.