Een voorbeeld van een AED in een buitenkast.
Een voorbeeld van een AED in een buitenkast.

Maatregelen om aed's
te kunnen gebruiken

HUIZEN De gemeente Huizen gaat maatregelen nemen om te voorkomen dat aed’s niet kunnen worden gebruikt. Dit omdat op vrijdag 5 februari de aed niet uit de kast bij de Zenderkerk kon worden gehaald nadat de pincode was ingetoetst.

“Erg verdrietig voor de betrokkenen”, meldt wethouder Maarten Hoelscher in de memo hierover aan de gemeenteraad. De persoon met een hartstilstand waarvoor men het apparaat wilde gebruiken is namelijk overleden, ook al is niet duidelijk of de aed hier uitkomst had kunnen brengen.

Onderzoek

“Naar aanleiding van deze gebeurtenis hebben we onderzocht of onderhoud en controles tijdig zijn uitgevoerd en wat we kunnen doen om herhaling te voorkomen”, laat de wethouder verder weten. Uit dit onderzoek blijkt dat op 17 december 2020 de betreffende aed een jaarlijkse onderhoudsbeurt heeft gehad en is goedgekeurd. Daarnaast is op 18 januari nog de maandelijkse controle van de gemeente geweest.
“Zodra bekend werd dat de kast van de aed bij de Zenderkerk op 5 februari niet openging met de pincode is hij buiten gebruik gesteld. Na het resetten van de pincode en controle door de gemeente is de aed weer op actief gezet. De exacte oorzaak van het niet opengaan van de kast hebben we niet kunnen achterhalen. Mogelijke oorzaken zijn een onderbreking van de stroomvoorziening of extreme temperatuurverschillen.”
“Uit contact met Medicare, de leverancier van de buitenkasten van de aed’s, is gebleken dat de roestvrijstalen kasten ten minste 15 jaar goed moeten functioneren zonder onderhoud. De betreffende buitenkast is 8 jaar oud. Ook heeft de leverancier aangegeven dat wanneer de kast door een storing niet geopend kan worden met de pincode (wat niet eerder is voorgekomen), de kast alsnog geopend kan worden door het intypen van een generieke code.”
De gemeente zal naar aanleiding van het voorval een aantal acties ondernemen. Zo zullen de aed’s en kasten bij temperaturen rond en onder het vriespunt wekelijks gecontroleerd worden op basis van het advies van Medisol. Daarnaast wordt electronica van buitenkasten ouder dan 15 jaar preventief vervangen, ook al is dat volgens de leverancier Medicare niet nodig zolang de kast bij de maandelijkse controles geopend kan worden met de pincode.
"In maart 2021 inventariseren we hoe oud alle bestaande kasten in het dekkend netwerk zijn en aan de hand daarvan gaan we een voorstel doen met betrekking tot vervanging.”

Lees een uitgebreider verhaal op NieuwsbladvoorHuizen.nl