Van links naar rechts: Wanda, Simone en Lisette bereiden met veel plezier de Huizer Pannenkoekdag voor.
Van links naar rechts: Wanda, Simone en Lisette bereiden met veel plezier de Huizer Pannenkoekdag voor. Foto: Bob Awick

Heel Huizen bakt pannenkoeken voor elkaar

Heel Huizen bakt pannenkoeken voor elkaar op 20 maart. Tenminste, als het aan Wanda Griffioen van Versa Welzijn en Lisette Otto en Simone van Mensch van Buurten met Buren ligt. Het is tijd voor wat positiviteit en iedereen kan zo iets leuks voor een ander doen.

Wanda Griffioen is de aanstichtster van de Huizer Pannenkoekendag, zoals de dag is gedoopt. Zij is Sociaal Werker, Meedoen Makelaar en betrokken bij het buurtwerk in Huizen. “Wij zijn altijd op zoek naar activiteiten waarbij mensen elkaar leren kennen en die de saamhorigheid vergroten. In de straat of in de buurt. Er is altijd wel iemand alleen of een oudere waarvoor je iets kunt doen. Zeker in deze tijd van corona is dat belangrijk”, vertelt ze.

Simon van Mensch: “Dat samen doen staat ook bij Buurten met Buren centraal. Ook wij zoeken naar verbinding en willen beweging in de buurt genereren. Heel Huizen bakt pannenkoeken voor elkaar is een mooie manier om mensen op de been te krijgen en om in de straat of buurt voor een ander een pannenkoek te bakken. Daar vinden wij elkaar.”

‘Je hoeft er alleen maar water bij te doen, dus het kan niet mislukken’

Al eerder zochten Versa Welzijn en Buurten met Buren elkaar op bij de Buurbloem actie. Toen werden bloemen uitgedeeld, die mensen aan iemand bij hun in de buurt konden geven. Dat was een hele succesvolle actie. “Nu gaan we van 16 tot en met 19 maart pakken pannenkoekmix uitdelen. Hele makkelijke mix, want je hoeft er alleen maar water bij te doen, dus het kan niet mislukken. Wij hebben het al uitgeprobeerd en het smaakt heel lekker”, zegt ze lachend.

De pakken pannenkoekmix zijn geschonken door de diverse supermarkten in het dorp. “Het is zo fijn om te zien hoe we hierin gesteund worden. We hebben al 700 pakken om uit de delen.” Wanda Griffioen: “Van de pakken, gaan er ook 100 naar de voedselbank, zodat mensen die het wat minder hebben ook mee kunnen doen.” Ook is er een speciale flyer gemaakt die bij het pak mix wordt meegegeven. “Deze wordt gesponsord door Bout. Daar zijn we heel blij mee. Iedereen vindt het tijd voor een beetje positiviteit en helpt”, aldus Simone van Mensch. 

Mirakel Huizer Melkmeisje

Op die flyer is een Huizer Melkmeisje, het beeld op het Oude Raadhuisplein, met een stapel pannenkoeken in haar ene hand en een emmer met melk in de andere te zien. Tot stand gekomen door de creativiteit van Wanda Griffioen. Lisette Otto: “We willen ook aansluiten op het mirakel van het Huizer Melkmeisje. Een verhaal dat door de Stichting Marketing Huizen ooit als winnaar is gekozen om het dorp te promoten.”

“In dat verhaal komt een gierige boer in Huizen wonen, die zijn melk duur wil verkopen, maar daar hebben de inwoners het geld niet voor. Hij gooit de melk liever in de put dan dat hij zijn prijs verlaagt. Op een dag doorklieft de bliksem zijn put en daar staat in een gouden gloed het Huizer Melkmeisje. De bliksem treft daarna de boer en zij trekt in zijn boerderij. Vervolgens brengt zij de melk dagelijks langs bij mensen die er behoefte aan hebben. Met de pannenkoekenactie kunnen mensen ook iets voor een ander betekenen die het nodig heeft.”

‘Met de actie kunnen mensen ook iets voor een ander betekenen’

Burenverbinders van Buurten met Buren zullen helpen om de mix uit de delen of doen zelf mee in hun straat. “Maar dat is vrijblijvend”, zegt Lisette Otto. “Wij zeggen altijd dat burenverbinders moeten doen wat bij ze past en wat bij hun buurt past. Overigens zoeken we nog steeds burenverbinders.” Simone van Mensch: “Het streven is dat over 5 jaar iedere straat of buurt een burenverbinder heeft. Nogal een ambitie, maar we gaan ervoor.”

Daarnaast is er ook al een jongerenwerker van Versa Welzijn die heeft aangegeven dat zij met een groep meiden pannenkoeken wil gaan bakken, vertelt Wanda Griffioen.” Simone van Mensch: “Als we de mix gaan uitdelen, dan willen we ook het gesprek aangaan met de mensen die een pak komen halen. Vragen voor wie zij willen bakken.” Simone van Mensch: “Het moet wel betekenis hebben en niet om even een pak gratis te komen halen.”

Fotoprijsvraag

Aan de actie is ook nog een fotoprijsvraag verbonden. Lisette Otto: “We vragen mensen of ze van het uitdelen een foto willen maken en deze op sociale media willen zetten met #Huizerpannenkoekendag. Ze mogen ook naar ons mailen. De winnaar krijgt een dinerbon voor twee personen.”

De organisatoren bruisen van de energie. “Dat komt omdat we heel goed met elkaar kunnen samenwerken”, legt Simone van Mensch uit. “Hier krijg je energie van.” Daarnaast merken ze dat acties als deze goed vallen. “We krijgen nog steeds mensen die bijvoorbeeld willen weten wanneer ze weer kunnen haken, zoals bij de actie Heel Huizen Haakt geluksklavertjes werden gehaakt voor de voedselbank. Een actie voor een goed doel staat ook nog op ons lijstje.”

Vooralsnog worden eerste de pijlen gericht op deze Huizer Pannenkoekendag. “Binnenkort maken we bekend waar en hoe laat we de pakken gaan uitdelen. We hopen dat Heel Huizen bakt pannenkoeken ook een groot succes wordt. Het is heel Hollands en heel laagdrempelig, want iedereen heeft wel een koekenpan.”