Voorzitter Leo van Sunder op het tennispark dat dit jaar flink aangepakt wordt.
Voorzitter Leo van Sunder op het tennispark dat dit jaar flink aangepakt wordt. Foto: Bob Awick

Tennisvereniging Huizen gaat haar park renoveren

Tennisvereniging Huizen gaat haar park aan de Bovenmaatweg renoveren. Of eigenlijk de Stichting Blauw-Wit die ooit door de vereniging opgericht is voor het beheer. De leden hebben al ingestemd en de gemeente is gevraagd om borg te staan voor een bedrag van 67.500 euro, de helft van de lening die afgesloten moet worden om het plan te realiseren.

Het college stelt de raad voor om in te stemmen met deze borgstelling. De Commissie Sociaal Domein praat er dinsdag over. Volgens voorzitter Leo van Sunder is dat een formaliteit. “We staan er goed voor als vereniging.” De lening wordt aangegaan voor tien jaar en de Stichting Blauw-Wit betaalt de gemeente een risicovergoeding van 0,25% van het bedrag waar borg voor wordt gestaan: 168,75 euro per jaar.

“We gaan onder andere de tennisbanen van een nieuwe toplaag voorzien”, legt hij uit. De club koos een jaar of 13 geleden voor het zogeheten smashcourt als coating. “Dat is een soort tapijt met daarop een laag van gehard lavasteen. Daaronder zit een vlies en een laag lavapoeder. Die laatste moet eigenlijk vervangen worden, dus de rest ook. Je kunt er ook op spelen in de winter. Daarom hadden we hier ook voor gekozen. Dat heeft van onze vereniging een gezonde club gemaakt.”

‘Wat als je ook in de winter op de baan kunt spelen?’

Toen was Leo van Sunder ook voorzitter. “We konden net de eindjes aan elkaar knopen als club. Toen ben ik naar een oplossing gaan zoeken. Wat als je ook in de winter op de baan kunt spelen? Dan heb je ook de opbrengsten van de bar.” Hij deed twee jaar onderzoek en kwam op het smashcourt uit. “Inmiddels was ik al gestopt als voorzitter, want ik had het te druk met werk, maar heb dit project afgemaakt.”

De investering van indertijd is inmiddels afbetaald en nu is het tijd om de banen weer te vernieuwen. “Daarnaast gaan we meteen de hekken rondom het park aanpakken. Die zijn ook al dik veertig jaar oud. Deze worden zwart.” De club vervangt dan ook meteen de oude groene sponsordoeken. “Die worden dan zwart met witte letters, zodat het één geheel vormt.”

En omdat de club toch bezig is, wordt ook het clubgebouw geschilderd. “Blauw-wit zijn onze clubkleuren, maar dat is inmiddels wel een beetje uit de tijd. We hebben sinds een paar jaar een overkapping in beige en antraciet. We gaan het gebouw ook in die kleuren schilderen. Dan past het allemaal bij elkaar. Daarnaast komt er nieuw terrasmeubilair en nieuwe vloerbedekking in het clubhuis.”

De hele investering kost ruim 2 ton. “We krijgen 47.000 euro subsidie van de overheid. Door de investering kunnen we er dan weer de komende jaren tegenaan. Het enige waar we nog naar willen kijken, is naar zonnepanelen. We hebben binnen de club onze eigen energiecoach. Het clubhuis is nog de enige stroomverslinder. Op de banen hebben we inmiddels al ledverlichting. We gaan dus nog kijken hoe we dat het beste kunnen aanpakken.”

Baropbrengsten

Terwijl Leo van Sunder zijn verhaal vertelt, wordt er buiten flink getennist. “Alle banen zijn vol. Er mag alleen in singles worden gespeeld. Dat is soms wel moeilijk uit te leggen. Waarom niet dubbelen? Je bent buiten, je kunt afstand houden en je mag maar 3 kwartier spelen.” De club mist door de coronacrisis op dit moment vooral de baropbrengsten.

“Maar we betalen 20.000 euro minder huur aan onze Stichting Blauw-Wit. Dat scheelt en kan gelukkig, omdat we de vorige investering al hadden afbetaald. Maar onder aan de streep mis je gezamenlijk natuurlijk wel dat geld. We hebben ook nog reserves, maar het moet niet te lang gaan duren. Daarnaast is het sociale gebeuren bij onze vereniging vaak nog belangrijker dan het sporten zelf. Dat missen de mensen heel erg. Iedereen kent elkaar hier.”

Na het open toernooi in juli, wil de vereniging met de renovatie starten. “Dat is normaliter de rustigste periode.” Aansluitend hoopt Leo van Sunder dat er begonnen kan worden met de aanpassingen aan het park die nodig zijn voor de aanleg van het Hoogwaardige Openbaar Vervoer (HOV). Omdat er ruimte moet worden gemaakt voor de snelle bus, moet de club ook inschikken.

Onderhandelen

“Ik kan er nog niet teveel over zeggen, want de gemeente is nog druk bezig met onderhandelen. De leden heb ik echter ook een en ander vertelt, want die zijn ook nieuwsgierig. De parkeerplaats moet aangepast worden. We krijgen er dan 35 plaatsen. De ruimte erachter houden we vrij om in de toekomst wellicht twee padelbanen aan te leggen. De garage die er staat moet ook weg en dan komt er een nieuwe. Tot slot wordt de entree van het gebouw aangepast en komt de ingang van het park aan de andere kant van het terrein bij de Hoofdweg.”